Nieuwe wapens in Fast and Furious-schandaal

De afgelopen week zijn drie nieuwe wapens gevonden die gerelateerd zijn aan het 'Fast and Furious-schandaal'. Dat meldt CBS New op basis van documenten van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De Amerikaanse politie liet in de operatie Fast and Furious bewust wapens lopen om drugskartels in kaart te brengen. Dat liep volledig uit de hand, duizenden wapens werden niet achterhaald.

De wapens, alle drie uit de WASR-serie, die nu zijn opgedoken werden verkocht in een wapenwinkel in de Amerikaanse staat Arizona. De wapenzaak was een van de winkels die van de Amerikaanse autoriteiten toestemming kreeg om wapens te verkopen aan verdachte kopers, die de wapens mogelijk doorverkochten aan Mexicaanse drugskartels.

Twee van de wapens zou zijn gekocht door Uriel Patino in 2010. Patino is een verdachte in de Fast and Furious-zaak. Sean Steward, die in 2012 werd veroordeeld vanwege overtreding van de wapenwet, zou het andere wapen in zijn bezit hebben gehad.

 

Patino zou zevenhonderd wapens hebben gekocht terwijl hij door de Amerikaanse politie in de gaten werd gehouden. Sindsdien duiken deze wapens regelmatig op bij afrekeningen in Mexico en de Verenigde Staten. Naar schatting zijn er in totaal nog 1400 wapens zoek die bij de Fast and Furious-operatie zijn doorgelaten.

De Amerikaanse overheid heeft een tijd stellig ontkend dat de wapens in criminele handen waren gevallen. Later gaf het ministerie van Justitie toe dat de wapens bewust waren doorgelaten, in de hoop dat er een grote kartelleider mee opgepakt zou kunnen worden.

Lees ook:

VS houdt documenten wapensmokkel achter