‘Nieuwe wet om geweldsdrama’s te voorkomen’ (UPDATE)

Bij alle betrokken instanties ging er wel wat mis bij de behandeling van de gevaarlijke Bart van U.. De Commissie Hoekstra (hier het rapport) wil dat er snel een nieuwe wet komt om missers van bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie en de politie te voorkomen.

Arrestatie

Die wet moet het mogelijk maken om direct na arrestatie voor een ernstig misdrijf dna af te nemen. Nu kan dat pas na veroordeling. Bij Van U. ging het helemaal mis: na zijn veroordeling voor wapenbezit werd geen dna afgenomen. Zodoende kwam hij pas in beeld als verdachte van de moord op D66-politica Borst ná de arrestatie voor het doden van zijn zus.

Gevangenneming

En dat terwijl er in het veld van betrokken instanties al jarenlang signalen waren dat Van U. een gevaarlijke man was. Een andere misser was dat Van U. na zijn veroordeling voor wapenbezit niet direct werd opgespoord terwijl de rechter zijn gevangenneming had bevolen. Van U. was niet ter zitting verschenen tijdens de uitspraak. Later smeekte Van U. op verschillende momenten zelf om te worden vastgezet, hetgeen niet gebeurde.

Signalering

Een ander probleem was dat er geen eenduidige en algemene signalering van Van U. bij de verschillende instanties bestond. Gevangenispersoneel noch politiemensen hadden het idee dat van U. gevaarlijk was en nog 2,5 jaar celstraf had openstaan. De commissie Hoekstra dringt aan op snelle behandeling van de voorgestelde maatregelen om dit soort onachtzaamheid te voorkomen.

Tijdelijke wet

Er is een nieuwe wet in de maak die meer mogelijkheden biedt bij gedwongen opnames van verwarde personen die gevaarlijk zouden kunnen zijn. Maar die is pas naar verwachting pas in 2018 van kracht. De Commissie stelt voor om tot een tijdelijke wet te komen.