Nieuwe zittingen in rechtszaak liquidatie Vincent Jalink

Op 9 en 10 december vindt in de rechtbank in Amsterdam de rechtszaak plaats tegen Gideon G. (30), die ervan wordt verdacht op 27 mei 2016 Vincent Jalink (38) te hebben doodgeschoten in Diemen-Noord. De Amsterdamse crimineel en feestorganisator werd voor de ogen van zijn destijds 9-jarige zoontje geliquideerd op de Klipperweg.

Jalink werd op de bewuste avond rond 22.00 voor zijn huis beschoten toen hij met zijn zoontje naar zijn zwarte Porsche Cayenne liep. Voor de ogen van zijn kind zakte hij op straat in elkaar, waarna hij in het ziekenhuis overleed. Jalink stond bij de politie bekend vanwege witwassen, drugsbezit, overvallen en plofkraken.

Zeven jaar cel

De rechtbank schorste op 28 februari dit jaar de voorlopige hechtenis van verdachte Gideon G. omdat het bewijs wat er toen lag niet voldoende was en het onderzoek al te lang duurde. G. bleef wel vastzitten omdat hij samen met Rigjendrig L. is veroordeeld tot zeven jaar cel wegens het voorbereiden van een liquidatie van een assistent-trainer van voetbalclub Odin ’59 in Heemskerk (2016).

Rapper JayJay

Justitie ziet G. en Jerello G. (24) als de uitvoerders van de liquidatie op Vincent Jalink. Gideon G. zou voldoen aan het signalement van de dader. Op de vluchtroute is een petje gevonden met daarop zijn dna en schotresten. G. is de enige verdachte in de lopende rechtszaak. Het OM ziet Jerello G., Willy F. en Jason L. (alias rapper JayJay) uit Amsterdam-Zuidoost ook als verdachten, maar heeft hen wegens onvoldoende bewijs niet gedagvaard voor de rechtbank. Zij zijn inmiddels veroordeeld in andere (liquidatie)zaken. Volgens Het Parool kende Jalink de verdachten goed.

Anonieme bedreigde getuige

Vorig jaar maakte de Amsterdamse krant tevens bekend dat in het onderzoek naar de moord op Jalink een anonieme bedreigde getuige bereid was een verklaring af te leggen. Over de inhoud daarvan wilde het OM niets zeggen. In oktober 2018 werd ook de Urker visser André K. opgepakt als verdachte in de zaak. Hij zou een zakelijk conflict hebben gehad met Jalink, maar werd na twee weken weer vrijgelaten.

“Noffel”

Tijdens een inleidende zitting in december 2018 voor de rechtbank in Amsterdam tegen Gideon G. maakte het OM bekend dat Naoufal “Noffel” F. (39) en Muhammed S. (32) mogelijk betrokken waren bij de liquidatie op Jalink. F. en S. zouden volgens het OM de moordopdracht hebben (door)gegeven aan de schutters. F. werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor het uitlokken van de moord op de Iraanse elektricien Ali Motamed.

Gideon G. wordt naast moord in vereniging ook verdacht van heling van een motorscooter in mei 2016 in Amsterdam en/of Diemen.