Nigeria pakt verdachte meisjeshandel

De politie in Nigeria heeft maandag in de hoofdstad Lagos op verzoek van het landelijk parket één van  de hoofdverdachten in de mensenhandelzaak Koolvis aangehouden. Dat deels al afgesloten onderzoek richt zich op de handel in Nigeriaanse meisjes die in Europa worden uitgebuit in de prostitutie. Kingsley E. (49) was nog voortvluchtig, andere verdachten in de zaak zijn al afgestraft. uit te leveren aan Nederland. De uitleveringszaak wordt woensdag 12 maart voortgezet.

De criminele organisatie waar de 49-jarige verdachte deel van uitmaakte heeft tot 2007 op grote schaal minderjarige Nigerianen, vooral meisjes, naar Nederland laten overkomen als asielzoeker. Vanuit Nederland reisden de slachtoffers door naar voornamelijk Italië en Spanje, waar ze werden gedwongen te werken in de prostitutie.

Madame

De mensenhandelaren in het onderzoek Koolvis zorgden voor valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol voor de minderjarige Nigerianen. Ze vertelden hun slachtoffers dat ze in Europa werk konden krijgen in bijvoorbeeld de schoonmaakbranche. In werkelijkheid moesten ze onder toeziend oog van een ‘Madame' onafgebroken werken in de prostitutie.

Voodoo

De slachtoffers werden bij hun reis naar Europa opgezadeld met een schuld van tienduizenden euro's aan de mensenhandelaren. De minderjarige slachtoffers moesten voor hun vertrek uit Nigeria een voodoopriester beloven dit bedrag terug te betalen. Kingsley E. wordt ervan verdacht dat hij de meisjes in Nigeria ronselde voor prostitutie in Europa. Hij zou de minderjarigen ook hebben uitgelegd welk verhaal ze moesten vertellen om in Nederland asiel te krijgen en hen hebben geconfronteerd met een voodoo-ritueel om de betaling van tienduizenden euro's af te dwingen.

Zeven jaar

Eenmaal in Nederland moesten de slachtoffers contact opnemen met E., zodat hij kon regelen dat ze werden opgepikt. Kingsley E. wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de mensenhandel van ten minste een veertigtal slachtoffers. De politie heeft in 2007 in Nederland een reeks verdachten aangehouden in het onderzoek Koolvis. Dat heeft geleid tot veroordelingen tot gevangenisstraffen oplopend tot zeven jaar. In het onderzoek is nauw samengewerkt met verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Italië en Spanje.