Nigeriaanse drugsbendes weer volop in cokehandel vanuit A’dam-Zuidoost

Nigeriaanse drugsbendes handelen volgens justitie weer volop in cocaïne vanuit Amsterdam-Zuidoost. Ze werken daarbij voornamelijk met bolletjesslikkers en koeriers van enkele kilo’s drugs. Dat schrijft Het Parool.

Strandvliet

De cocaïne wordt vooral versneden en verpakt in sociale huurwoningen in de Boris Pasternakstraat vlakbij metrostation Strandvliet. Vanaf daar worden de drugs verder Europa ingevoerd. De bolletjesslikkers vliegen vanuit Zuid-Amerika naar de Bijlmer waar ze de drugs uitpoepen. Anderen bolletjesslikkers stoppen zich vanuit Amsterdam-Zuidoost vol drugs en vertrekken naar het buitenland.

101 bolletjes

In een sociale huurwoning in de Boris Pasternakstraat werd Nigeriaan Afunwa T. op 26 maart volgestopt met 101 bolletjes (één kilo cocaïne en 247 gram heroïne), waarna een snorder hem naar België bracht. Vanuit daar zou hij naar Engeland reizen, maar vlak voor de grens werd hij aangehouden. T. werd tot tien maanden cel veroordeeld, maar zegt dat hij min of meer gedwongen werd om de bolletjes te slikken en slechts duizend euro zou krijgen voor het transport.

Dertig verdachten

Sinds medio 2018 loopt een flinke reeks rechtszaken tegen dertig West-Afrikaanse verdachten, waaronder vooral Nigerianen. Justitie vreest dat zij “het topje van de ijsberg vormen”. Veertien verdachten werden al veroordeeld van twee maanden tot vier jaar celstraf.

Opdrachtgevers

Volgens justitie gaat de cocaïnehandel van de Nigerianen in de Bijlmer ondanks de tientallen arrestaties gewoon door. In een getapt gesprek na de arrestatie van bolletjesslikker Afunwa T. bleek de opluchting van de opdrachtgevers dat hij in Nederland was gepakt en niet Engeland, omdat hij daar “drie of vier jaar” zou krijgen en hier “drie of vier maanden”.

Het valt opsporingsinstanties op dat afrekeningen uitblijven als zaken mislukken in de cokehandel door de Nigerianen. Wordt er in West-Afrika afgerekend? Worden de bolletjesslikkers gedwongen om te smokkelen of doen ze dat uit pure armoede?

Dode en drie zwaargewonden

Tien jaar geleden waren er al zorgen over Nigeriaanse drugsbendes in Zuidoost. In mei 2009 vielen een dode en drie zwaargewonden bij invallen in Bijlmerflat Kikkenstein en de Boris Pasternakstraat. Daar werden grote hoeveelheden cocaïne en slikkersbollen gevonden en sprongen of vielen vier mannen van hun balkon in een poging aan de politie te ontsnappen.

Marteling

In 2007 overleed een Ghanees bij een politie-inval toen hij van een Bijlmerflatbalkon sprong. Een jaar later raakte een andere man zwaargewond toen hij tijdens een politie-inval naar beneden sprong. Ook werd in 2008 een Roemeense drugsdealer in de Bijlmer gegijzeld en gemarteld door Nigeriaanse criminelen. Een arrestatieteam bevrijdde het slachtoffer uiteindelijk.