‘Nijpend tekort aan personeel in bajes’

Het gevangeniswezen heeft een groot tekort aan bewaarders. Dat blijkt uit een e-mail van directeur gevangeniswezen Angeline van Dijk die in handen is van De Telegraaf.

Landelijk

In de e-mail roept Van Dijk gevangenisdirecteuren op om gedetineerden zo snel mogelijk door te plaatsen naar cellen met bijvoorbeeld een gespecialiseerde (zorg)afdeling of om meerdere mensen op één cel te zetten. ‘Er is op dit moment namelijk een tekort aan operationele huis van bewaring- en gevangeniscapaciteit’, schrijft Van Dijk. ‘Het probleem dient zich landelijk aan en is niet terug te voeren op enkele inrichtingen of regio’s. Natuurlijk zijn er cellen genoeg, maar de leegstaande capaciteit waarbij personeel voorhanden is, is zeer beperkt.’

Zevenhonderd bewaarders weg

Omdat er te weinig gevangenispersoneel is maken de overgebleven mensen op de werkvloer zich volgens De Telegraaf zich zorgen maken over hun veiligheid. Sinds eind 2012 zijn er zevenhonderd bewaarders vertrokken. Een justitiewoordvoerder zei tegen De Telegraaf  dat veel cipiers op voorhand weggegaan omdat zij voor hun baan vrezen bij een nieuwe reorganisatieronde.

Per direct wordt nu vijftig nieuwe bewaarders gezocht.