NL-er gepakt voor synthetische drugs op Ibiza (VIDEO)

Een Nederlander die op Ibiza woont is zondag aangehouden. De Spaanse politie verdenkt de man er van deel uit te maken van een internationale bende die synthetische drugs produceerde en verhandelde. In hetzelfde onderzoek vonden in de Bulgaarse havenstad Varna ook arrestaties plaats. 

Tegelijkertijd werd er in Irun, Spaans Baskenland, een drugslaboratorium opgerold.

Drugslaboratoria

Het onderzoek naar de bende kwam vorig jaar november op gang op initiatief van de politie in Bulgarije. Die had ontdekt dat containers met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs de haven van Varna binnen kwamen. Deze grondstoffen werden door de Nederlandse man op Ibiza doorgestuurd naar drugslaboratoria in Nederland en Spanje, waar onder andere xtc werd geproduceerd.

Bendeleider

Volgens Spaanse media zou de Nederlander, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, de leider van de bende zijn. Op Ibiza had hij een soort van distributiepunt, niet alleen van drugs, maar ook van grondstoffen voor synthetische verdovende middelen. Op beelden die door de Spaanse politie zijn verspreid is te zien dat in het pand emmers staan, pipetjes, maatbekers en een kassa. De (ex-)vrouw van de gearresteerde Nederlander zou via haar makelaarskantoor panden voor de bende hebben geregeld.

In Varna werden tijdens het onderzoek verschillende hoeveelheden grondstoffen in beslag genomen door de Bulgaarse autoriteiten.