NL’er op Ibiza in levensgevaar door overdosis

Op Ibiza is een 20-jarige Nederlander opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis na een kennelijke overdosis van drugs. Media op Ibiza berichten dat de jongen op de vroege zaterdagochtend onwel werd. Hij was alleen en op straat gevonden in San Antonio. In de berichten wordt gespeculeerd over een overdosis van MDPV, een designer drug die ook wel badzout wordt genoemd. Maar of dat zo is wordt nu onderzocht.

41 graden

Toen de jongen rond 01.30 naar het ziekenhuis werd gebracht was zijn lichaamstemperatuur 41 graden Celsius, een temperatuur die mensen normaal gesproken niet overleven. Verder was zijn hartslag extreem hoog. Hij was wel bij bewustzijn en sprak voortdurend wartaal in het Nederlands. Hij keek met glazige ogen naar zijn handen en beet hard op zijn vingers, totdat de verpleegkundigen hem vastbonden. Hij is gekoeld en aan de beademing gelegd.

Designer drug

Volgens de krantenberichten is onbekend waarom de jongen alleen was. Ook is niet duidelijk of hij met vakantie was of op Ibiza woont. Zijn identiteit is niet bekend gemaakt. Methylendioxypyrovaleron (MDPV) is een stimulerende en drug die lijkt op amfetamine en met xtc vergelijkbare effecten heeft. Het is een designer drug die vanaf ongeveer 2008 op de markt is. Het is in Nederland nog niet opgenomen in de Opiumwet, in andere landen wel. Omdat de kristallen van de verschillende varianten lijken op badzout worden ze in de VS ook wel bath salts genoemd.

Doden

Een variant op MDPV is mephedrone dat ook met xtc vergelijkbare effecten oplevert. Deze drug wordt in Spanje in de zomermaanden, en zeker op Ibiza, flink gebruikt. Er is niet veel bekend over de gezondheidseffecten van MDPV, ook niet over sterfgevallen die ermee in verband zouden staan. Er zijn wel verschillende verhalen over zombie-effecten of kannibalisme in de media verspreid waarvan het waarheidsgehalte twijfelachtig is. In Spanje is dit jaar voor de drug gewaarschuwd