Deze NL-er staat op Most Wanted in België

De in Suriname geboren Nederlander Rudo Meiland (foto) staat op de Belgische Most Wanted-lijst. De voortvluchtige Meiland (1962) werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens internationale drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. 

Meiland stond aan het hoofd van een criminele organisatie, waarbij in de periode 2009-2015 grote hoeveelheden cocaïne werden ingevoerd vanuit de Dominicaanse Republiek. Dat gebeurde onder andere via geronselde toeristen, die in ruil voor een gratis vakantie kilo’s cocaïne mee terug moesten nemen naar België. De organisatie van Meiland had Dominicaanse douaniers omgekocht. Als de toeristen de cocaïne voorbij de Douane op luchthaven Zaventem wisten te krijgen, ontvingen ze 15.000 euro.

17 kilo

Andere smokkelroutes liepen via vliegveld Orly, in Frankrijk. Daar werden op een gegeven moment twee koeriers betrapt met ieder 17 kilo coke bij zich. Ze bleken deel uit te maken van een organisatie van tenminste acht personen, waaronder Rudo Meiland en zijn oudere broer Jo. De broers vormden de leiding van de bende.

In 2005 was Rudo Meiland ook al eens aangehouden op de Dominicaanse Republiek, omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij de smokkel van 40 kilo cocaïne en verschillende pakketten marihuana.

Voortvluchtigen

Op de Most Wanted-lijst van België staan 19 personen. Het zijn voortvluchtigen die in België zijn veroordeeld en worden gezocht door de Belgische politiediensten. Regelmatig worden ook voortvluchtigen van de lijst opgepakt, zoals  Mustapha Iken, die eerder op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit de gevangenis van Lantin. Daarbij werden onder andere Kalasjnikovs gebruikt. Hij werd een jaar na zijn ontsnapping weer aangehouden.