NL marine onderschept 2000 kilo cocaïne

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft een boot met 2000 kilo cocaïne aan boord onderschept in het Caribisch gebied. Dat is al in juni gebeurd, maar het ministerie van Defensie maakte het vandaag pas bekend in verband met het onderzoek. Het schip achtervolgde de smokkelaars na meldingen van een Amerikaans patrouillevliegtuig.

De smokkelaars maakten gebruik van een ‘Go Fast’, een speedboot die wordt gebruikt om grote hoeveelheden drugs te vervoeren. De boot zou tien meter lang zijn en vier buitenboordmotoren hebben.

Tijdens de achtervolging hebben de smokkelaars balen drugs overboord gegooid. De operatie vond midden in de nacht plaats, waardoor de cocaïne niet is teruggevonden.

Een team van de Amerikaanse justitie die aan boord van de Tromp was, schat op basis van een drugstest op de boot dat er ongeveer 2000 kilo cocaïne aan boord was. De vier opzittenden zijn vastgehouden, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ondanks dat de tests uitwezen dat er drugs met de boot werd vervoerd, was er onvoldoende bewijs om de verdachten langer vast te houden.