NL’se oud-topambtenaar EU gearresteerd

Op verzoek van de Belgische autoriteiten is onlangs op de Canarische Eilanden een voortvluchtige Nederlander aangehouden op verdenking van omkoping bij de Europese Commissie. De Nationale Politie hield de man aan in Playa del Inglés op Gran Canaria. De man zou steekpenningen hebben aangenomen van multinationale ondernemingen in ruil voor informatie.

Vliegveld

Het gaat om een 74-jarige man, K.B., die woonde op Gran Canaria. De Nationale Politie kreeg informatie over hem nadat hij op het vliegveld ingereisd was na een vlucht uit Argentinië. Op 17 februari is hij aangehouden bij een winkelcentrum.

Familielid

Volgens Spaanse media was K.B. op geen enkele manier in Spanje of op Gran Canaria geregistreerd. Hij woonde in huis bij een familielid. De feiten waarvan hij wordt verdacht speelden in de tijd dat hij werkzaam was bij de Europese Commissie in Brussel.

Graan

B. werkte voor het Directoraat-Generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie. Hij gaf vertrouwelijke informatie aan multinationale ondernemingen die in granen handelden. De bedrijven konden op die manier aan gunstige contracten komen voor de uitvoer van graan uit de EU.