NL Turk wil geen uitlevering aan Turkije

Ersin K. – de zakenpartner en vriend van de geliquideerde Turkse Amsterdammers Murat Garki (25) en Baris Önder (26, foto) – probeert uitlevering naar Turkije te voorkomen. Zijn advocaat Bart Stapert zegt in De Telegraaf dat hij in Nederland berecht wil worden voor een moord in Turkije.

Overgeplaatst

K. is in januari vorig jaar in Amsterdam gearresteerd met een vals paspoort. Hij was op de vlucht omdat de politie in Turkije hem verdenkt van de moord op de Turkse drugshandelaar Zuhuri Sahin in de zomer van 2013. Mogelijk zijn de moorden op Garki en Önder wraakacties voor de moord op Sahin. Nadat er begin deze maand een moordaanslag werd gepleegd op de weduwe van Baris Önder werd K. in de gevangenis in allerijl overgeplaatst. Volgens de gevangenisautoriteiten wordt K. ernstig bedreigd.

Dreiging

Ersin K. is nu twee keer overgeplaatst in Nederland, om het risico te verkleinen dat hij in de gevangenis wordt vermoord. Advocaat Stapert zei tegen De Telegraaf dat de dreiging uit wraak voor de moord op Sahin kan zijn of omdat K. te veel zou kunnen weten over Turkse onderwereldconflicten.

Kort geding

Stapert heeft al een kort geding verloren om uitlevering naar Turkije te voorkomen maar zal er nog één beginnen. Om te bewerkstelligen dat K. in Nederland wordt berecht heeft hij bij het Openbaar Ministerie een verzoek tot overname van strafvervolging ingediend. Stapert: ‘Hij loopt daar nog meer gevaar. Vooral vanwege de corruptie. Het is bovendien niet zomaar een moordzaak. Er is een sterke Nederlandse link vanwege de liquidaties van Önder en Garki en de aanslag op de weduwe van Önder’.