NL vroeg Thailand om onderzoek naar wietbaas

Nederland heeft expliciet aan Thailand gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar de Tilburgse zakenman Johan van Laarhoven te beginnen. Van Laarhoven, eigenaar van coffeeshopketen The Grass Company, kreeg uiteindelijk 103 jaar gevangenisstraf in het Aziatische land. Dat bleek vandaag voor de Haagse rechtbank.

Van Laarhoven, die enkele coffeeshops bezat in Brabant, werd wegens witwassen veroordeeld in Thailand. Zijn advocaat vermoedt dat daarbij Nederlandse politie- en justitie functionarissen een rol hebben gespeeld.

Witwassen

Onder hen politieman Ben Olde Engberink, die als liaison-officier op de Nederlandse ambassade in Bangkok werkte. Hij werd vanochtend als getuige gehoord bij de rechtbank. Olde Engebrink bevestigde dat hij de Thaise autoriteiten gevraagd heeft om een onderzoek. Justitie in Nederland werkte op dat moment al aan een onderzoek rond het witwassen van 20 miljoen euro. Volgens Olde Engberink werd het verzoek aan de Thaise collega’s gedaan om enkele rechtshulpverzoeken te versnellen, die vanuit Nederland aan Thailand werden gedaan.

Gedoogbeleid

Het Aziatische land begon toen een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarop de Tilburger werd opgepakt. Eerder doken er al verhalen op dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten heeft ingefluisterd om zelf ook eens een onderzoek te beginnen.

In Thailand werd Van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Hij werd veroordeeld vanwege het witwassen van drugsgeld. Volgens zijn advocaat snapt de Thaise rechtbank het Nederlandse gedoogbeleid niet.

Politiek

Inmiddels hebben zes politieke partijen in de Tweede Kamer het kabinet gevraagd in actie te komen voor Johan van Laarhoven. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zit de coffeeshopbaas onder erbarmelijke omstandigheden vast in Thailand. Ze vindt dat Van Laarhoven op korte termijn naar Nederland moet terugkomen.

Zie ook:

Van Laarhoven in hoger beroep in Thailand

Kamerleden: haal coffeeshophouder uit Thailand

Petitie om coffeeshophouder uit Thaise cel te krijgen

‘Advocaat tipte over bedreiging officier

Twee directeuren van coffeeshopketen opgepakt

Hof: geen straf voor wietvoorraad achterdeur

Tilburgse coffeeshophouder 20 jaar in Thaise cel