NL weigert verdachte over te leveren aan België

Nederland weigert een verdachte over te leveren aan België, die vorig jaar december in Amsterdam werd opgepakt. De 24-jarige Steven V.G. wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodsteken van Mikey Peeters (foto), in 2014 in het Belgische Brugge. 

Nederland weigert de verdachte over te leveren omdat de toestand in de Belgische gevangenissen te slecht zou zijn. Al eerder waren er berichten over erbarmelijke omstandigheden in Belgische gevangenissen. Zo moeten sommige gedetineerden op de grond slapen en de cellen zijn overvol (4 personen, terwijl ze voor 2 personen zijn bedoeld). Sommige gedetineerden zijn ernstig verstandelijk beperkt. Door de vele stakingen zitten de gevangenen soms dagenlang op cel. De douches zitten vol schimmel, ratten en muizen hebben vrij spel.

Messteken

De 19-jarige Mikey Peeters werd op 30 mei 2014 na een schermutseling in het centrum van Brugge met 6 messteken doodgestoken. De volgende dag gaf Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B., van Tsjetsjeense origine, zou de fatale steken hebben toegebracht, maar B. is sinds de steekpartij voortvluchtig.

Enkelband

In de loop van het onderzoek naar de dood van Mikey Peeters werd V.G. verschillende keren onder voorwaarden vrijgelaten. Telkens werd hij weer aangehouden omdat de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating had geschonden. Hij werd onder andere betrapt toen hij onder invloed in een auto reed. In november vorig jaar verdween hij van de radar, nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Medio december werd hij opgepakt in Amsterdam.

België verzocht daarop om overlevering van V.G., maar een Nederlandse rechter wil eerst meer zicht op de situatie in de Belgische gevangenissen. Zolang minister van Justitie Koen Geens niet kan verzekeren dat de situatie is opgelost, zal de verdachte niet worden overgeleverd.