Nu honderd Nederlanders vast in Peru

Op het vliegveld van Lima heeft de Peruaanse politie de afgelopen week weer een rijtje drugssmokkelaars aangehouden en opnieuw ook een Nederlander. Een 25-jarige man had 3,2 kilo cocaïne in geïmpregneerde kleren in zijn koffer. Bij nog drie andere buitenlanders werd cocaïne gevonden: een Spanjaard (46) met 2,4 kilo in zijn koffer, een Portugees (44) met 3,5 kilo in de koffer en een Guatemalteek die voor 1,5 kilo aan bolletjes had geslikt. Na de break een video van de gevangenis Lurigancho bij Lima.

Ook twee Peruanen werden gepakt met 1,5 kilo aan bolletjes.

In het Zuid-Amerikaanse land zitten nu volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag honderd Nederlanders vast voor een drugsdelict. De laatste maanden lijkt er sprake te zijn van een stijgende tendens in het aantal Nederlanders dat met drugs wordt gepakt in Peru.

Doorgaans komen kleine smokkelaars uiteindelijk terecht in de Lurigancho gevangenis, niet in de Castro Castro-gevangenis waar Joran vand er Sloot gevangen zit, samen met politieke gevangenen en moordenaars. In Lurigancho wonen soms 40 mannen op een zaaltje dat bedoeld is voor 10. Per duizend gevangenen is er gemiddeld één cipier, hetgeen erop neerkomt dat er nachts geen bewaker de paviljoens ingaat. De maximumcapaciteit van Lurigancho zou 2500 mensen moeten zijn maar er zitten nu ruim 6500 gevangenen.

Peru is momenteel mogelijk de grootste cocaïneproducent in de wereld wereld, net voor Colombia, dat voorheen de meeste coke produceerde.

Wat sfeerbeelden uit Lurigancho van een Peruaanse televisiezender:

{youtube}oa0sHZUf6LY{/youtube}