NL’ers opgepakt in Belgisch drugsonderzoek

De Belgische politie in Antwerpen en Halle-Vilvoorde hebben onlangs organisaties opgerold die coke smokkelden via de luchthavens van Zaventem en Parijs. De kopstukken van de organisatie zijn Nederlanders van Surinaamse afkomst, die contacten hadden in het Caribisch gebied, van waar de cocaïne werd geïmporteerd.

Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De organisatie zetten drugskoeriers in die van onder meer de Dominicaanse Republiek en de Nederlandse Antillen de drugs naar Europa vlogen. Ze verstopten de drugs in bagage of slikten bolletjes.

20.000 euro per vlucht

Het zou gaan om een organisatie rond de Nederlander Rudo M., die eerder al in Antwerpen tot acht jaar cel werd veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne. Hij zou aan de leiding staan van een netwerk van meer dan veertig personen.

Het netwerk ronselde smokkelaars, die de drugs naar Zaventem of Parijs vlogen. Daarvoor kregen ze 20.000 euro. Als ze terugkwamen van een vlucht, gooiden ze hun paspoorten weg en vroegen ze een nieuw paspoort aan. Daardoor hadden ze geen stempels in hun paspoort, en viel het minder op dat de koeriers regelmatig tussen het Caribisch gebied en Europa vlogen.