NN-man Chris blijft nog onbekend

Van de acht verdachten in de grote coke-zaak 26Riesling zijn er vrijdag aan het eind van de middag drie in vrijheid gesteld door de rechtbank, onder meer de directeur van een Bleiswijks fruitbedrijf, Jerry R..

Door @Wim van de Pol

R. is samen met de directeuren van een Rotterdams transportbedrijf verdacht van betrokkenheid bij het importeren van bijna 500 kilo cocaïne, die in april van dit jaar in beslag werd genomen. Justitie ziet dat vrachtwagenbedrijf als de spil in een netwerk dat verscheidene coketransporten de haven liet binnenkomen. De vrachtwagens vervoerden containers met coke en in het bedrijf werd drugs uit containers gehaald. Er was een vergaderruimte in het bedrijf waar een aantal verdachten regelmatig overleg voerde. De recherche wist daar microfoons te verstoppen, zodat hun vergaderingen werden opgenomen (OVC-gesprekken, voor: opnamen vertrouwelijke communicatie).

Chris

Crimesite publiceerde donderdag dat er in die OVC-gesprekken een verder onbekend gebleven “NN-man Chris” opduikt die zich in die gesprekken uitliet over een corrupt contact bij de Douane en kennelijk sprak over verschillende coketransporten in onder meer bananen en avocado’s uit Zuid-Amerika. Ondanks deze centrale rol komt “Chris” in het dossier verder niet voor.

Dat roept de vraag op of er naar deze Chris misschien separaat onderzoek loopt, en of dat onderzoek misschien informatie bevat over de verdachten in 26Riesling.

Miljoenen

NN-man Chris kwam ook op de zitting van vrijdag ter sprake. Desgevraagd zei officier van justitie J. Louman van het landelijk parket niet te weten welke persoon achter de naam NN-man Chris schuilgaat. Sommige verdachten die ook bij die gesprekken aanwezig waren zouden toch moeten weten wie het zou betreffen, meende hij.

Dat zou goed kunnen, maar dat deden deze verdachten vooralsnog niet. In drugszaken waar mogelijk tientallen miljoenen mee zijn gemoeid passen verdachten er doorgaans voor om namen van medeverdachten prijs te geven, omdat dit in het criminele milieu nu eenmaal niet in dank wordt afgenomen. Niettemin zei een verdachte erover met zijn advocaat te willen overleggen.

Inhoudelijke behandeling van de zaak zal waarschijnlijk niet voor 2017 beginnen.