‘No Surrender bedreigde Panorama om publicatie’ (UPDATE)

De top van No Surrender heeft volgens de NRC weekblad Panorama bedreigd om af te zien van publicaties over de motorclub. De leiding van motorclub No Surrender heeft, schrijft de krant, in 2014 de hoofdredacteur van Panorama tegen zijn zin een contract laten tekenen. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten de zaak te onderzoeken.

Geen aangifte

NRC schrijft dat twee kopstukken van No Surrender hoofdredacteur Frans Lomans een contract hebben laten ondertekenen waarin staat dat verslaggeefster Mylène de la Haye niet meer mag publiceren over de motorclub. De politie heeft bevestigd aan de NRC dat er signalen waren dat de hoofdredacteur en verslaggever van Panorama voorafgaand aan de ondertekening van het contract ernstig zijn bedreigd. Rechercheurs hebben onlangs ook met Lomans gesproken over het voorval. Lomans heeft geen aangifte gedaan. In een reactie op de site van Panorama zegt hij:

Het hoort allemaal bij goede misdaadjournalistiek, dan maak je mensen boos en daar moet je maar mee leren omgaan.

Klaas Otto

Bedreigingen

Panorama-journaliste Mylène de la Haye schreef in mei en juni 2014 in Panorama verhalen over een vrouwen-chapter bij No Surrender. ‘Eindelijk ons eerste vrouwen-chapter’, zei Klaas Otto in dat verhaal. Enkele weken later bleek dat chapter alweer van de baan te zijn. Wat de reden van de vroege dood van dit inititaitief was werd toen niet geheel duidelijk.

Nu schrijft NRC dat De la Haye een artikel wilde publiceren waarin een verwijzing stond naar criminele aspecten van de motorclub. Otto zou de publicatie hebben verboden en er zouden bedreigingen zijn geuit naar verslaggeefster de la Haye.

Intimiderend bezoek

NRC schrijft dat Frans Lomans op 3 juni 2014 een intimiderend bezoek kreeg van twee prominente leden van No Surrender. Ze dwongen hem een contract te tekenen. In het contract staat dat er vanaf heden geen enkele publicatie meer zal plaatsvinden omdat De la Haye mondeling overeengekomen afspraken niet zou zijn nagekomen. In het contract is een boeteclausule van 5.000 euro per dag opgenomen. Het contract is namens Klaas Otto ondertekend door No Surrender-leden Ron en Bas. Otto heeft het contract al in 2015 op zijn Facebook-pagina geplaatst.

Overigens heeft Panorama na 2014 nog meerdere stukken over No Surrender gepubliceerd waarin ook criminele aspecten aan bod kwamen. Hoofdredacteur Frans Lomans zegt:

Niemand heeft zo uitgebreid over No Surrender, Klaas Otto en andere leden van die club geschreven als wij. En daar gaat het om. Dat Panorama volstrekt onafhankelijk en kritisch verhalen is blijven brengen over No Surrender.

Klaas Otto

Otto heeft ontkend bij bedreigingen naar Panorama betrokken te zijn. Morgen staat de voormalig leider van de MC No Surrender voor de rechtbank in een pro forma-zitting. Otto zit sinds juli van dit jaar vast op verdenking van witwassen en van mishandeling en afpersing van autohandelaren uit Brabant. In het dossier figureren ook berichten dat de politie anonieme informatie heeft ontvangen van criminele informanten dat Otto vrouwen in zijn omgeving ernstig zou hebben mishandeld.

Zie ook:

‘Clubhuis No Surrender Amsterdam afgeluisterd’

No Surrender-lid verdachte Brabantse moord

‘Justitie jongleert met de zaak-Klaas Otto’

‘Otto wilde captain Vlaardingen doden’

‘Klaas Otto beraamde liquidatie’