No Surrender-kopstuk Kuipers opgepakt

In een onderzoek van het parket Noord-Nederland is dinsdagochtend No Surrender-captain Henk Kuipers (53) aangehouden, zo meldt de politie.

Woning

Kuipers is in zijn woning in Emmen aangehouden op verdenking van zware mishandeling, afpersing, bedreiging, valsheid in geschrifte en diefstal met geweld. Kuipers zou tussen 2014 en 2027 zeker acht leden van de club hebben mishandeld en afgeperst.

Verdienmodel

De politie vermoedt een verdienmodel waarbij leden bad standing uit de club worden gezet en vervolgens bedragen van duizenden euro’s moeten betalen omdat ze zich niet aan de clubregels zouden hebben gehouden.

Eelde

De zoon van Kuipers zit sinds vorige week vast op verdenking van mishandeling in een andere zaak. De zaak van Henk Kuipers sluit aan op een lopend onderzoek over een ex-lid uit Eelde die is afgeperst, mishandeld en bedreigd.

Kuipers zou ook buiten de club om als een crimineel incassobureau geld hebben afgeperst van enkele ondernemers. Een 59-jarige man uit Sneek is ook aangehouden. Hij zou Kuipers in 2014 en 2015 hebben ingezet om zakelijke conflicten op te lossen.

Los van bedreiging

De politie zou vermoeden dat er meer slachtoffers zijn maar dat die niet naar de politie durven te stappen. Er zijn daarom nog meer aanhoudingen te verwachten.

Volgens De Telegraaf staat de aanhouding van Kuipers los van eerdere bedreigingen jegens De Telegraaf-journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely vanuit No Surrender en een andere motorclub. Die worden apart onderzocht.

Zie ook:

No Surrender: ‘Bedreiging is onzin’

No Surrenderbaas Henk Kuipers: ‘Triest genoeg’

No Surrender-voorman niet blij met kritiek

‘Ik hoor de leiding van No Surrender liegen’

Zo ga je met bad standing No Surrender uit (VIDEO)