‘Noffel gaf opdracht liquidatie Ali Motamed’

Volgens justitie heeft crimineel Naoufal F., alias Noffel, de opdracht (door)gegeven voor de liquidatie van Iraniër Mohammad Reza Kolahi Samadi die op 15 december 2015 in Almere werd vermoord. Dat schrijft Het Parool.

Naoufal F. (37) werd in april veroordeeld tot 18 jaar cel voor het aansturen van de mislukte liquidatie op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R., op 5 november 2015 in Diemen. ‘Noffel’ is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. Het Openbaar Ministerie ziet volgens de Amsterdamse krant zeer sterke aanwijzingen dat F. meer liquidatieopdrachten heeft gegeven. Als dat te bewijzen valt, hangt hem levenslang boven het hoofd.

Beruchtste Iraanse bomaanslag ooit

Het slachtoffer van de liquidatie in Almere leefde daar onder het pseudoniem Ali Motamed en werkte als elektricien. Direct na de moord bleek dat hij in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die door de Iraanse overheid veroordeeld werd tot de dood door ophanging omdat hij hoofdverdachte is van de beruchtste bomaanslag in Iran ooit. Bij die terreuraanslag op 28 juni 1981 kwamen in Teheran 73 vooraanstaande regeringsfunctionarissen om het leven, waaronder opperrechter Mohammad Beheshti, destijds tweede man van het regime.

Ontsleutelde pgp-mails

Uit de strafzaak over de liquidatie van ‘Ali Motamed’ blijkt dat justitie ‘Noffel’ ziet als de tussenpersoon die de uitvoerders wierf en aanstuurde. Wie de oorspronkelijke opdrachtgever was en of Iran hierin een rol speelde, heeft justitie niet kunnen achterhalen. Evenals in de zaak rond de liquidatie van Peter R. ziet de recherche sterk bewijs tegen Naoufal F. in gekraakte pgp-berichten.

Randall D.

In de Almeerse zaak gaat het voornamelijk om e-mails tussen de pgp-telefoons die Naoufal F. volgens justitie gebruikte en de pgp die werd gevonden bij de Amsterdamse Antilliaan Randall D. (36). De recherche denkt te kunnen aantonen dat Naoufal F. de ‘Vieze’ en ‘Groot hooft’ is die met Randall D. communiceert. Die bijnamen speelden ook al hoofdrollen in ‘Noffels’ dossier over de zaak Peter R.

Een ‘mooien klusje’

Op 15 november 2015 lijkt ‘Vieze’ aan Randall D. een ‘mooien klusje’ aan te bieden. Het gaat om een ‘torie in Almere’ rond een man bij wie al is ‘gepost’. ‘7 uur in de ochtend gaat ie naar werek’.
‘Vieze’ vraagt D. een ‘osso (huis) in Almere te regelen’, waarbij de recherche vermoedt dat daarmee het onderduikadres wordt bedoeld waar de schutters zich na de moord hebben verscholen.
Uit de gesprekken over ‘wie moet gaan slapen’ (dood moet), wordt duidelijk dat de huurmoordenaars nonchalant en cynisch te werk gaan. ‘Bro, een Turk hij werkt gewoon alles electro shit of zo hij rijd witte busje met eneco er op waar hij moet slapen weet ik niet en wil niet eens weten hahahah simpele mannetje in de 40 gezin gewoon alles.’

Volgens de Amsterdamse recherche gaat het hier om Ali Motamed. Geen Turk maar een Iraniër van 56 in plaats van ‘in de 40’. Hij is elektricien, rijdt in een witte Enecobus en is op het oog een gewone gezinsman en geen zware crimineel.

Moreo M.

Op 25 november 2015 wordt Randall D. opgepakt omdat hij op 9 juni 2015 in Zaandam de Amsterdamse crimineel Lucas Boom zou hebben geliquideerd. De recherche vermoedt dat zijn plek vervolgens is ingenomen door de eerder veroordeelde crimineel Moreo M. (35), ook uit Amsterdam-Zuidoost. Die zou de moord op de Iraniër samen met Anouar A. (27) uit Amsterdam-West hebben gepleegd. Anouar A. is een jongere broer van ‘de Twins’, criminelen uit Amsterdam-West. Vrijdag is de tweede zitting in de aanloop naar het moordproces tegen Anouar A. en Moreo M.

Reactie advocaat ‘Noffel’

Naoufal F. weet tot verontwaardiging van zijn advocaat Inez Weski nog van niets, hoewel de zaak al een half jaar loopt. ‘Het is zeer discutabel dat wij niet zijn geïnformeerd. Als verdediging worden wij weer vanuit de media geconfronteerd met de zoveelste beschuldigingen en geruchten. Het gaat net als in de zaak rond Peter R. De vermoede uitvoerders worden berecht en ik mag als advocaat van Naoufal F. vanaf de zijlijn toekijken. Dat is ellendig, want ik kan dan geen invloed uitoefenen op het oordeel van de rechtbank over die pgp-data en bijvoorbeeld getuigen verhoren. Het wordt steeds duidelijker dat die pgp-data niet alleen onrechtmatig worden verwerkt in allerlei onderzoeken, maar ook technisch geen bewijswaarde mogen hebben.’

Het OM wil volgens Het Parool niet op de zaak ingaan en alle verdachten ontkennen bij de liquidatie betrokken te zijn. Zij beroepen zich vooral op hun zwijgrecht.