Noffel krijgt levenslange straf opgelegd

De 38-jarige Naoufal “Noffel” F. heeft van de Amsterdamse rechtbank levenslang gekregen voor het uitlokken van de moord op de Iraanse elektricien Ali Motamed.

Randall D.

De rechtbank neemt bij het bepalen van de strafmaat in aanmerking dat F. al was veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf vanwege de mislukte liquidatie van Peter R. in Diemen, eind 2015.

Het bewijs tegen Noffel als opdrachtgever voor de liquidatie van komt mede uit door de politie ontcijferde pgp-communincatie uit de telefoon van crimineel Randall D., die verdachte was van de liquidatie van Lucas Boom en van Peter R.. Volgens de rechtbank staat vast dat achter de schuilnamen “Vieze” en “Grote Hooft” Noffel schuilging. Dit e-mailadres gaf D. een ‘mooi klusje’ in Almere voor ‘130’. Uiteindelijk kon D. de moord niet uitvoeren omdat hij werd gearresteerd voor de moord op Boom.

De Amsterdammers Anouar A. (29) en Moreo M. (36) hebben volgens de rechtbank vervolgens op 15 december 2015 de Motamed doodgeschoten in Almere. Ze werden eerder dit jaar tot 20 en 25 jaar cel veroordeeld.

Ondergedoken

Het slachtoffer leefde ondergedoken in Nederland en heette eigenlijk Reza Kolahi Samadi. Hij was in Iran bij verstek ter dood veroordeeld voor een bomaanslag in Teheran waarbij in 1981 73 functionarissen van het Iraanse regime werden gedood.

Motamed leefde met zijn gezin in Almere en werkte voor Eneco als elektriciën. Wie F. zou hebben gevraagd de moord op Motamed uit te voeren is niet helder. F. heeft zijn betrokkenheid ontkend. Een vermoeden dat Iran achter de moordopdracht heeft gezeten is niet hardgemaakt, hoewel de AIVD dat wel heeft gesuggereerd. Wel constateerde de Nederlandse veiligheiddienst dat de Iraanse geheime dienst in Nederland actief was.

Zie ook:

Politie: ontsnapte gevangene zit in Iran

Muhammed S. getuige liquidatiezaak Almere (UPDATE2)