Nog altijd bang na infiltratieactie politie

Om bewijs te verzamelen tegen crimineel Klaas Otto (foto) heeft een politie-infiltrant in 2012 de al wat oudere moeder van een verdachte zwaar onder druk gezet. Hij deed zich voor als een agressief lid van een criminele MC. De vrouw verneemt nu door deze publicatie voor het eerst door wie ze in 2012 is geïntimideerd.

Door Wim van de Pol

Een en ander blijkt uit processen-verbaal van de landelijke eenheid van de politie in Driebergen die Crimesite heeft ingezien. De opstellers zijn politiemensen van de afdeling werken onder dekmantel (Dienst Specialistische Recherchetoepassingen). Ze werkten in 2012 onder verantwoordelijkheid van toenmalig officier van justitie Lucas van Delft, die het onderzoek naar Klaas Otto (50) leidde.

Doel

Het doel van de actie was bewijs tegen Otto te vergaren over een brandstichting, op 10 maart 2012 in het woonhuis van ex-MC-lid Jack J. in Halsteren. Op 3 maart 2012 was een handgranaat ontploft onder de auto van de ouders van Jack J.. Die dag kreeg de recherche van de criminele inlichtingendienst de informatie dat Klaas Otto en Jack J. ‘problemen’ zouden hebben, en later dat Otto en leden van Satudarah op zoek waren naar Jack J. om hem te liquideren.

Knor

De recherche verdacht Bas van D. (46) en Jappe C. (46) ervan de brandstichting te hebben uitgevoerd. Er was op 3 maart dna van Van D. op een aansteker op de plaats delict gevonden. In juni zei hij tegen officier van justitie Lucas van Delft in het cellenhuis tijdens een verhoor dat ene “Knor” hem de opdracht had gegeven. Later die dag identificeerde hij Knor bij de recherche van een foto als Klaas Otto. In juli trok hij dat echter weer in en wilde verder niks meer zeggen. Justitie bracht Van D. later in 2012 voor de rechter, tegelijk werd Klaas Otto getapt, geobserveerd en afgeluisterd met microfoons.

In november viel de beslissing om een operatie “werken onder dekmantel” op Bas van D., Jappe C. en de moeder van Van D. in te zetten.

Beste Bas

Bas van D. ontving in het huis van bewaring een brief, van ene David de Jong, met de tekst:

Beste Bas, ik wil niet dat je schrikt als je dit leest. Ik weet dat jij het een en ander hebt verteld en je kunt je voorstellen dat sommigen hier niet blij mee zijn. Het lijkt mij zeer verstandig dat wij even met elkaar gaan praten, zodat er bemiddeld kan worden.

Op 29 november tikte agent A-3505 op het raam van het huis van de moeder van Van D. in Hoogerheide. Toen ze opendeed voerde hij een zeer intimiderend gesprek aan de voordeur. Naar eigen zeggen zei hij onder meer:

Mijn naam is David de Jong. Ik heb Bas een brief gestuurd en hij zou mij op de bezoekerlijst zetten. Dat heeft hij niet gedaan. (…) Ik wil Bas spreken in persoon. De organisatie wil weten wat hij gezegd heeft en wat hij over anderen verteld heeft. De organisatie wil de schade beperken.

De vrouw was erg geschrokken.

Grote man

Ten slotte werd Jappe C. op 14 december 2012 aangesproken door dezelfde agent A-3035:

Ik, A-3505, heb vervolgens tegen “Jappe” gezegd dat ik vanuit de organisatie kwam en met “Jappe” wilde praten over de brandstichting. Ik, A-3505, vertelde toen meteen tegen “Jappe” dat de organisatie groter was dan alleen het Zuiden. Ik hoorde “Jappe” toen nog eerst vragen:” Welke brandstichting?”. Vervolgens zei ik tegen “Jappe” dat hij heel goed wist waar het over ging.

Jappe C. ontkende dat hij iets met de brand te maken had gehad. Desgevraagd zei hij dat ene ‘Klaas’ van het kamp ‘de grote man in het Zuiden’ was, maar dat hij niets wist van problemen tussen Jack J. en Klaas.

Het resultaat van deze actie leverde geen enkel bewijs op voor de brandstichting en werd gestopt.

Angst

De moeder van Bas van D. (die nooit verdacht is geweest) is onlangs als getuige gehoord in de zaak van Otto. Zij vertelde dat ze nu – vijf jaar later – nog steeds erg bang is voor ‘de organisatie’, waarvan de politieman haar voorhield lid te zijn. Ze zei ook dat ze sindsdien ’s avonds de deur niet meer uitgaat.

Het parket in Breda houdt de vrouw dus, na vijf jaar jaar, nog steeds in onwetendheid over de actie en heeft haar niet verteld dat ze al die jaren onnodig bang is geweest.

Officier van justitie

De Bredase officier van justitie van justitie die deze operatie aanstuurde is Lucas van Delft. Deze officier van justitie werd geschorst en van de zaak Otto afgehaald nadat bleek dat hij een kennelijke bedreiging aan zijn adres zelf had ingestoken.

De huidige officier van justitie is Greetje Bos, van het landelijk parket. Vorig jaar werd bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie dat zij wordt bedreigd. Om veiligheidsredenen start de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Otto vrijdag in de beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Klaas Otto, oud-topman van de MC’s Satudarah en No Surrender, wordt verdacht van onder meer uitlokken van brandstichting, plaatsen van een handgranaat, beschietingen, afpersing en witwassen. Hij zit momenteel gedetineerd in Vught in een regime dat strenger is dan dat van de Extra Beveiligde Inrichting.

Zie voorgaande berichten:

Klaas Otto beschuldigd van nog een afpersing

OM wijst smaadklacht Kaas Otto af

Klaas Otto naar milder regime

Klaas Otto is boos

‘Klaas Otto wordt vervolgd voor liquidaties’

OM tapte alle mobiele telefoons in PI Middelburg