Nog een klokkenluider bij NSA

Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald heeft een tweede klokkenluider binnen de omstreden Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat blijkt uit Citizenfour, een documentaire over klokkenluider Edward Snowden (foto), die vrijdag in première is gegaan in New York.

Aan het einde van de documentaire bekend Greenwald aan Snowden dat hij een tweede bron binnen de NSA heeft. Snowden is daarover verbaasd, zeker als hij te horen krijgt welke informatie deze bron heeft gegeven. Het gaat onder meer om een lijst die de Amerikaanse overheid bijhoudt waarop mensen staan die in de gaten gehouden zouden moeten worden omdat ze terreurverdachte zouden zijn. Op die lijst zouden liefst 1,2 miljoen personen staan.

Er werd eerder al gespeculeerd over een tweede klokkenluider, omdat sommige informatie die door Greenwald wordt gepubliceerd, afkomstig is van documenten die zijn opgesteld nadat Snowden de NSA verliet.

De documentaire is gemaakt door Laura Poitras, die samen met Glenn Greenwald over de gelekte documenten publiceerde. De film is in Nederland vanaf 23 november te zien op het documentairefestival IFDA in Amsterdam. Bekijk hieronder de trailer.

http://youtu.be/XiGwAvd5mvM