Nóg een twijfelachtige deal van Teeven uitgelekt

Fred Teeven sloot als officier van justitie nog een deal met een crimineel waarbij de Belastingdienst buiten spel werd gezet. Nieuwe Revu heeft stukken in handen over een deal van Teeven uit 1997 met Henk van de Meene, mede-verdachte in onderzoeken naar grootschalige hasjhandel.

Vrijgesproken

Van de Meene voorkwam in 1997 door de deal verdere strafrechtelijke vervolging in hoger beroep in ruil voor een betaling. Hij was daarvoor door de rechtbank vrijgesproken van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. In februari 1996 legde het Openbaar Ministerie beslag op 2,6 miljoen gulden van Van de Meene. Na de vrijspraak moest het dat bedrag (met wettelijke rente) terug worden gestort.

Vordering

Ondanks de deal uit 1997 kreeg Van de Meene in 2008 nog een flinke vordering van de Belastingdienst aan de broek Zijn advocaat stuurde daarop een brief op hoge poten waarin hij mening maakte van de toezegging van Teeven:

Volgens Van de Meene en zijn advocaat was de vordering van de Belastingdienst onrechtmatig, door de eerder gesloten schikking met Teeven. Daar bleek de Belastingdienst het niet mee eens te zijn. De ontvanger van de Belastingdienst achtte de toezeggingen van Teeven geheel voor diens eigen rekening.

Justitie rekende Henk van de Meene tot het netwerk waar ook Johan Verhoek in figureerde. Vandaag deed Verhoek bij het Amsterdamse gerechtshof een boekje open over contacten tussen Teeven en Cees Helman, met wie Teeven een andere zeer omstreden deal vormde.