Nog een veroordeling voor Moszkowicz

Oud-advocaat Bram Moszkowicz is in de klachtzaak die zijn voormalige cliënte Estelle Cruijff had ingediend veroordeeld tot een maand onvoorwaardelijke schorsing uit zijn ambt. De Raad van Discipline voor de advocatuur vindt de klachten van Estelle Cruijff gegrond. Cruijff beschuldigde Moszkowicz van financieel wangedrag. Hij diende volgens Cruijff te hoge facturen in toen hij haar bijstond toen Cruijff moest getuigen in de strafzaak tegen haar vriend Badr Hari.

RTL

De Raad van Discipline verwijt Moszkowicz dat hij te hoge reiskosten declareerde voor afspraken in het Amstelhotel dat op minder dan een kilometer van zijn kantoor ligt en ook dat hij een voorschot niet terugbetaalde. Ook had Moszkowicz niet met RTL en De Telegraaf mogen praten over de zaak zonder Cruijff's medeweten. Hij had bovendien de financiële afspraken niet duidelijk vastgelegd.

500 euro

Het tarief van Moszkowicz was volgens de Raad niet te hoog. Moszkowicz hanteerde een uurtarief van 500 euro. De Raad noemde dit tarief weliswaar 'hoog', maar vond niet dat er sprake was geweest van 'excessief declareren'. Moszkowicz is vorig jaar door de tuchtrechter al helemaal uit zijn ambt is gezet vanwege onder meer een ondeugdelijke administratie, het aannemen van contant geld zonder medeweten van de deken van advocaten en zijn weigering om verplichte bijscholingscursussen te volgen.

Demaskeren

Advocaat Nico Meijering die de klacht namens Cruijff indiende vindt dat er langzamerhand sprake is van 'een totaal demaskeren van een advocaat die structureel alleen zijn eigen belangen behartigt over de ruggen van zijn cliënten, doet het tegenovergestelde van hetgeen waarvoor hij is aangesteld.' Zo hekelt Meijering het feit dat hij Cruijff publiekelijk ten onrechte neerzette als leugenaar toen hij stelde dat zij akkoord zou zijn gegaan met het excessief hoge uurtarief en het haar initiatief zou zijn geweest om telkens in het Amstelhotel af te spreken.

Volgens Meijering zal hij namens Cruijff nu 'verdere stappen' gaan zetten om ten onrechte betaald geld terug te krijgen.