Nog geen akkoord kroongetuige Passage

Er is nog geen overeenkomst gesloten met de nieuwe kroongetuige waar het Openbaar Ministerie mee in gesprek is. Dat zei officier van justitie Betty Wind vandaag bij de hervatting van het grote liquidatieproces Passage, in de rechtbank-bunker in Amsterdam-Osdorp. Over de voorwaarden waaronder de getuige zal gaan verklaren zijn de onderhandelingen nog gaande. Het Openbaar Ministerie hoopt eind september de getuige te kunnen horen.

De getuige zou kunnen vertellen over moorden die zijn gepleegd in 1993, waar onder meer Jesse R. en “Moppie” R. voor terechtstaan.  

De advocaat van Jesse R., Sander Janssen, zei niet akkoord te kunnen gaan met het horen van de kroongetuige in september.

Janssen: ‘We spreken over moorden in 1993. Daarover is in de loop der jaren heel veel gezegd in de media en ook hier op de zitting. Om het verhoor goed voor te bereiden moeten we dat allemaal in kaart hebben om de betrouwbaarheid te kunnen toetsen. Daar hebben we meer tijd voor nodig.’ Verder zei Janssen dat de getuige ook zal moeten worden gehoord over de manier waarop de overeenkomst tot stand is gekomen. Ook dat zal veel tijd vergen.

De rechtbank zei zich zorgen te maken over de planning: op 26 september zou de zaak van Dino Soerel inhoudelijk moeten worden behandeld. Officier Betty Wind zei ‘op zeer korte termijn’ bekend te willen maken of er een overeenkomst kan worden gesloten.

Wind wilde geen antwoord geven op de vraag waarom de gesprekken met de kroongetuige al op 18 juli bekend zijn gemaakt terwijl er nog geen akkoord is. Dat is ‘om redenen die we op een later moment zullen toelichten’, zei ze. Eerder heeft het Openbaar Minsterie laten weten rechtbank en verdediging niet te willen overvallen in september met nieuws over een nieuwe kroongetuige.