Geen bewijs voor concrete transporten “Rico”

De Amsterdams-Chileense crimineel Ricardo R.V., (44, alias Rico de Chileen) is verdacht van grootschalige cocaïnehandel, wapenbezit, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat schrijft Het Parool.

Boekhouding

Dinsdag behandelde het Chileense hooggerechtshof het uitleveringsverzoek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie aan Chili heeft gedaan. R.V. is op 21 oktober gearresteerd in Chili. In het uitleveringsverzoek heeft justitie in grote lijnen geschetst waar de verdenkingen op berusten. In 2016 is er in een woning aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid een soort boekhouding van ‘krabbels’ aangetroffen door de politie. Mede op basis daarvan berekent justitie dat Rico voor ongeveer 40 miljoen aan cocaïne zou hebben omgezet.

Kantoor

Verder is er een bedrag van 1,4 miljoen euro dat aan R.V. zou toebehoren en zijn er cocaïnesporen gevonden in een kantoor in Amsterdam-Noord. In dat kantoor werken een zus en een zwager van Rico.

Sceptisch

De advocaat van Rico in Nederland, Leon van Kleef, is sceptisch over het aangedragen bewijs. In het pand aan de Beethovenstraat hing weliswaar een foto van Rico aan de muur maar hij is daar in 2007 uitgeschreven. Het pand zou zijn gebruikt door anderen.

Ricardo R.V. heeft verklaard dat hij de laatste vier jaar ‘misschien drie keer in Nederland is geweest’ en voornamelijk verbleef in Colombia en Dubai. Hij had in die landen verschillende bedrijven.

Ecuador

Justitie komt met één concreet drugstransport, op een schip uit Ecuador, van 440 kilo, dat ook werkelijk is gevonden. Maar er lijkt geen ander bewijs voor de betrokkenheid van Rico te zijn dan de verklaring van een anonieme informant tegen het Team Criminele Inlichtingen, en dat is voor een rechter te weinig.

Het is de vraag of justitie nog meer bewijs tegen Rico heeft.

Of en wanneer R.V. aan Nederland wordt uitgeleverd is nog niet duidelijk.

Voorgaande berichten:

Wat er vaststaat over Rico (en wat niet)

De paspoorten en observatiefoto’s van Rico

“Rico” aangehouden in Chili (UPDATE VIDEO)