Nog geen duidelijkheid over afspraken Fred Ros

Vandaag besliste het hof negatief over het verzoek van de advocaten van Dino Soerel, Sjaak Burger en Jesse Remmers om meer inzicht te krijgen in de afspraken die zijn gemaakt tussen het Openbaar Ministerie en Fred Ros. Het hof vertrouwt er op dat de afspraken die het OM met Ros heeft gemaakt rechtmatig zijn en dat deze in een later stadium bekend zullen worden. 

De advocaten van de drie verdachten vrezen dat kroongetuige Fred Ros (foto) binnenkort vrij komt. Ros is voor de rechtbank veroordeeld to 30 jaar cel, maar door over te lopen naar justitie en te getuigen tegen de verdachten van het grote liquidatieproces, heeft hij met het OM kunnen afspreken dat er maximaal vijftien jaar tegen hem zal worden geëist.

In vrijheid

Bij een veronderstelde gevangenisstraf van vijftien jaar komt de dag naderbij waarop Fred Ros  voorwaardelijk vrij komt. De advocaten van Soerel, Burger en Remmers houden er in ieder geval sterk rekening mee dat Fred Ros binnenkort door het Openbaar Ministerie in vrijheid zal worden gesteld. Zij wilden daarom dat het Openbaar Ministerie op bevel van het hof opening van zaken zou geven: wordt Ros binnenkort in vrijheid gesteld en wat is er met hem over de tenuitvoerlegging van zijn voorlopige hechtenis afgesproken?

Afgewezen

Het hof is het met de advocaten eens dat als  het Openbaar Ministerie met Ros ook afspraken heeft gemaakt over zijn voorlopige hechtenis in dat geval de inhoud daarvan door het Openbaar Ministerie bekend moet worden gemaakt. Het hof is het echter niet met de advocaten eens dat daarvoor een bevel van het hof nodig is, bij wijze van garantie op transparantie. Daarom heeft het hof het verzoek afgewezen.

Het hof rekent er op dat het Openbaar Ministerie zich houdt aan de wettelijke opdracht om het hof in te lichten over allerlei zaken die van belang kunnen zijn voor de beslissingen in de strafzaak. Daarbij horen ook beslissingen over de afspraken met kroongetuige Ros.

Hier de uitspraak van het hof.