Nog steeds corrupte douaniers in haven

De corruptie in de Rotterdamse haven is nog steeds niet uitgeroeid. Dit blijkt uit afgeluisterde gesprekken van justitie in lopende drugsonderzoeken. Door toegenomen beveiliging zijn criminelen steeds meer aangewezen op contacten in de haven.

Omgekocht

Er zijn nog steeds douaniers die tegen betaling criminelen helpen om drugs het land binnen te smokkelen. Ook medewerkers van containerbedrijven worden omgekocht door criminelen. Dat melden de NOS en RTV Rijnmond zondagavond.

Miljoenen

De beide media hebben transcripties van afgeluisterde gesprekken door justitie in kunnen zien, waaruit naar voren komt dat minstens drie douanemedewerkers plat zijn. De verdachten hadden het in de afgeluisterde gesprekken meerdere keren over betalingen aan ‘strepen’, schrijft de NOS. Met een streep wordt volgens de politie een medewerker van de douane bedoeld. Het gaat om forse bedragen, zelfs om miljoenen, zo blijkt uit de gesprekken.

Risico

De douane geeft in een reactie aan dat ze zich realiseert dat ondanks alle maatregelen die ze neemt om medewerkers te beschermen en door actief op te treden tegen ‘niet integer handelen’ de risico’s nooit helemaal uit te sluiten zijn. ‘Als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd worden deze overgedragen aan de daartoe bevoegde instantie.’ De douane kan niet ingaan op de specifieke zaak, meldt ze. Ze geeft wel aan dat ze geen gevallen van corruptie kent die zich nog in 2017 hebben afgespeeld.

Lees hier meer

150 kilo cocaïne in Rotterdamse haven

Rotterdamse haven: minder grote coke-zendingen

400 kilo cocaïne in Rotterdamse haven

Coke gepakt in Rotterdamse haven

Computerproblemen in Rotterdamse haven