Nog twee aanhoudingen voor vergisliquidatie

Voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi (foto) op 12 januari dit jaar zijn onlangs weer twee verdachten aangehouden. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Een van de verdachte is inmiddels weer heengezonden.

Door Timo van der Eng

Er zitten nu drie verdachten vast voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi in Utrecht: Nabil B., Ferrel T. en Guyno O. Tijdens de zitting vanochtend waren zowel  Ferrel T. (30) als Guyno O. (25) aanwezig. De laatste is de aangetrouwde neef van Justin Jap Tjong. Tjong werd op 31 januari van dit jaar geliquideerd in Amsterdam. Tjong zou betrokken zijn geweest bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi.

Nabil B.

De derde onlangs aangehouden verdachte, Nabil B. (30), hoefde vandaag nog niet te verschijnen. Wat zijn precieze inbreng is geweest bij de moord op Changachi is nog niet bekend. Mogelijk zou hij een rol hebben gespeeld bij een van de auto’s die is gebruikt bij de liquidatie.

Voorbereiden

Ook aanwezig vandaag tijdens de pro-formazitting was Jerrel Z. Hij wordt samen met Marciano D. (niet op de zitting) verdacht van het voorbereiden van de liquidatie van Khalid H. Deze H. zou het eigenlijke doelwit zijn van de liquidatie, waar Hakim Changachi het slachtoffer van werd.  Beide zaken (de vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H.) zijn samengevoegd. Het onderzoek naar de vergisliquidatie heet 09Roos. Het onderzoek naar de voorbereiding van de liquidatie van Khalid H. heet 09Doorn.

Klus

Alle advocaten wilden dat de voorlopige hechtenis van hun cliënten werd opgeheven. Ze wezen daarbij onder andere op de volgens hen discutabele verklaringen van Getuige A. (wiens identiteit geheim is). De getuigenis van A. zou weinig steun vinden in het onderzoeksdossier, aldus de advocaten.  A. zou ook hebben verklaard dat Justin Jap Tjong tegen hem had gezegd dat hij 15.000 euro had gekregen voor ‘een klus’.

Onder vuur

Volgens het OM hebben Guyno O. en Ferrel T. Changachi onder vuur genomen. De Amsterdammers Jerrel Z. en Marciano D. waren naar mening van de officier van justitie voornemens om Khalid H., het ‘echte doelwit’, alsnog te liquideren. Het Openbaar Ministerie liert weten dat alle verdachten de dag na de vergisliquidatie van Hakim Changach bij elkaar kwamen. Volgens de officier gebeurde dat om te bespreken hoe ze Khalid H. alsnog konden liquideren. H. is inmiddels naar het buitenland gevlucht. 

Het verzoek van de advocaten om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen werd door de rechtbank afgewezen. De volgende pro-formazitting is 20 november. Inhoudelijk zal de zaak niet eerder dan in het voorjaar van 2018 worden behandeld.