Zes verdachten Brinks vrij

De politie heeft de voorlopige hechtenis van de Brusselse Brinks-verdachte opgeheven. Er zijn nu zeven verdachten in beeld die deelgenomen zouden hebben aan de overval op de vestiging van Brinks in Amsterdam-ZO. Tegen zes is onvoldoende bewijs om ze vast te zetten. Dat bleek tijdens een pro forma-zitting tegen de Brusselse verdachte Rachid C. Volgens justitie heeft C. een Audi A8 en een Audi RS6 geleverd om de overval te kunnen plegen. Rachid C. – die zegt automonteur te zijn – bleek een twintiger gekleed in een ruitjesoverhemd, en een bescheiden uiterlijk.

Door Wim van de Pol.

Hoewel C. wordt verdacht van medeplegen van de overval, poging tot doodslag op agenten, voorhanden hebben van automatische wapens en van heling kentekenplaten, is het twijfelachtig of hij aanwezig was bij overval op 29 juni 2011. Er zijn zijn geen dna- of vingersporen van hem in Amsterdam of in de bij Waardenburg gecrashte RS6 auto aangetroffen.

De officier van justitie zei letterlijk te denken dat C. de twee Audi’s heeft geleverd aan de vijf verdachten die nog op vrije voeten zijn. Deze Belgische mannen zijn genoemd als daders van de overval in Belgische informatie van de Criminele Inlichtingendienst. Verder is er tegen deze groep geen bewijs voorhanden en daarom zijn deze mannen ook niet aangehouden.

De Audi Sedan RS6 crashte bij Waardenburg. Van de Audi A8-station is nooit meer wat vernomen. De officier van justitie zei dat vaststaat dat C. de RS6 middels een Duits transitkenteken op zijn naam heeft gehad. C. heeft gezegd in auto’s te handelen en dat hij deze RS6 op de automarkt in Lot (bij Beersel) heeft verkocht aan twee Fransen. Hij toonde op het politiebureau in Brussel ook een factuur met een identiteitsbewijs. 

Daar ligt volgens de officier van justitie een probleem. Een getuige van die automarkt zegt namelijk dat de factuur die C. heeft overlegd geen standaardfactuur is die daar in gebruik is, dat is een handgeschreven factuur. De auto is ook nooit aangeboden op de automarkt van Lot. Het identiteitsbewijs is gestolen van iemand die zegt geen rijbewijs te hebben en die auto nooit te hebben gekocht.

De Hyundai die na de overval op de A2 werd gekaapt is naar België gereden en wel naar Brussel. Hij is vlak in de buurt van geweest van het huis van Rachid C. Een telefoon die in deze auto lag heeft namelijk 3 sms’jes gekregen en daarvoor zijn rond 10.00 op de dag van de overval palen vlak in de buurt van zijn woning gebruikt.

C. is in februari in Brussel aangehouden. Er zijn in zijn woonwijk Sint Gillis vijf zoekingen gedaan. Materiaal dat daar in beslag is genoen wordt nu onderzocht. Er zijn daar ook een aantal getuigen gehoord.

Ook belastend – volgens de officier van justitie – is het volgende. Na zijn eerste arrestatie belt C. een zekere Kemal en zegt dat er ‘geen probleem is en hij weer is vrijgelaten’. Hij zegt ook dat hij nog een factuur nodig heeft voor de A8. ‘Hoe weet hij over een A8 als hij er niks mee te maken heeft’, vroeg de officier van justitie retorisch. ‘C. heeft aantoonbaar gelogen over de aankoop van de Audi RS6. Hij is de laatst bekende eigenaar van de auto. Hij liegt aantoonbaar en hij geeft geen verklaring over de reden waarom hij liegt’.

Toch vond de rechtbank dat er nog onvoldoende bewijs ligt tegen Rachid C. om hem nog langer vast te houden. De overvallers maakten ongeveer 12 miljoen euro buit. Ongeveer 6 miljoen euro verbrandde op de A2. Het restant van de buit is spoorloos. In Marokko probeert de Amsterdamse justitie op dit moment onderzoek te doen naar de vermogenspositie van Rachid C. en medeverdachten. Dat gaat ‘moeizaam’.

Het proces gaat inhoudelijk beginnen op 13 september, dan zal ook de zaak van de Amsterdamse verdachte Aschraf el A. worden gevoegd. El A. zit nog vast. Hij zou kraaienpoten op de weg hebben gestrooid tijdens de overval.

Alle berichten over Brinks.