Noodweer: Geen vervolging agent

Een agent van de politie eenheid Oost-Nederland die op 21 april 2013 zijn dienstwapen gebruikte bij een aanhouding in Zutphen, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat de agent zich in een noodweersituatie bevond en dat er dus sprake is geweest van rechtmatig politieoptreden.

Op zondag 21 april kwam bij de meldkamer van de politie een melding binnen dat er in een woning aan de Thorbeckesingel mogelijk sprake was van huiselijk geweld. Twee politieagenten treffen daar een vrouw aan die gewond is aan het gezicht.

Hakbijltje

Op het moment dat de politieagenten de vrouw uit de woning halen, kwam de bewoner van het huis met een hakbijltje op hen af. Eén van de agenten schoot daarop, na diverse waarschuwingen inclusief een waarschuwingsschot, op de benen van de man.

Ontsnappen

De man wist, met het hakbijltje nog steeds in zijn hand, nog uit de woning te ontsnappen. De twee agenten, die inmiddels bijstand hadden gekregen van twee collega's, hebben geprobeerd de man buiten aan te houden. Maar ondanks diverse waarschuwingen en het gebruik van pepperspray, lukte dit niet.

Publiek

Toen de man in de richting van toegestroomde publiek liep, heeft de agent nog een keer op zijn benen geschoten. De man raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht waar hij werd aangehouden.

De officier van justitie heeft na onderzoek door de Rijksrecherche geconcludeerd dat in beide schietincidenten sprake is van een noodweersituatie en dat is gehandeld ter afwending van direct dreigend gevaar. De agent zal daarom niet vervolgd worden. Alle betrokkenen zijn van de beslissing van het OM op de hoogte gesteld.