Nooit meer stiekem ’n advocaat bellen vanuit je cel

Steeds meer criminelen verbergen een piepklein telefoontje in hun cel. Daarmee bellen ze vrienden, familie, ‘zakenrelaties’ en advocaten. Maar dat laatste wordt nu een stuk moeilijker. De tuchtrechter heeft een advocaat veroordeeld die zo’n gesprek vanuit een cel beantwoordde.

De Orde van Advocaten heeft zijn eigen tuchtrechter: de Raad van Discipline. Die behandelde afgelopen zomer een zaak waarbij een advocaat was gebeld en ge-sms’t vanuit een penitentiaire inrichting. De veroordeelde crimineel gebruikte een verborgen gsm-telefoon.

Veroordeling

Vijf telefoontjes en 191 sms’jes stuurde de advocaat naar zijn cliënt tijdens de luttele 33 dagen dat hij vast zat. De Raad veroordeelde de advocaat, die bekende de gesprekken te hebben gevoerd. De Raad van Discipline was zeer resoluut en veroordeelde de advocaat die de cliënt te woord had gestaan en de smsjes had beantwoord terwijl hij wist dat het gebruik van de mobiele telefoon in de inrichting niet was toegestaan. Omdat hij schuld bekende en aangaf het nooit meer te doen, bleef het bij een waarschuwing.

Stemvervormer

De mini-telefoontjes zijn populair bij gedetineerden, omdat ze voor weinig geld te koop zijn en zelfs een stemvervormer aan boord hebben. Ze zijn zo klein dat ze makkelijk te verbergen zijn in een cel.

Mini GSM telefoon

Reactie

Strafadvocaat Mark Teurlings reageert via Facebook op deze nieuwe ontwikkeling:

Misschien moet ik voortaan eerst nagaan of een nieuwe cliënt vast zit en met welke telefoon deze belt alvorens deze te woord te staan. Dus als u belt…schrik niet als ik vraag of u vast zit.