Noorse misdaadbestrijder krijgt 21 jaar cel

Een Noorse rechercheur die werkte in de bestrijding van georganiseerde misdaad heeft maandag een celstraf 21 jaar de cel gekregen voor zijn rol bij grootschalige drugssmokkel. De man was werkzaam bij de politie in Oslo in een leidinggevende positie. De rechter vond het bewezen dat hij steekpenningen aannam van drugscrimineel Gjermund Cappelen.

14 ton

Politieman Eirik Jensen (60) zou van Cappelen een totaalbedrag van ruim 70.000 euro hebben aangepakt. Hij verschafte daarvoor hulp bij de import van hasj in de periode tussen 2004 en 2013. Geschat wordt dat daardoor 14 ton cannabis Noorwegen binnen zou zijn gesmokkeld. Jensen, die inmiddels met pensioen is, heeft de zwaarst mogelijke straf gekregen, ook al omdat de zaak ‘uniek’ is volgens de rechtbank.

De zaak kreeg in Noorwegen veel publiciteit. Het land is volgens persbureau Reuters één van de minst corrupte landen ter wereld (op de zesde plaats).

Strafvermindering

Jensen stelde de drugshandelaars middels honderden (soms cryptische) sms-berichten onder meer op de hoogte van de inzet van observatieteams. Jensen ontkende de corruptie. In de zaak hebben de advocaten van Jensen betoogd dat er sprake was van ‘gewoon’ contact tussen een informant en een politieman en een informant.

In het bewijs tegen Jensen was de belastende verklaring van Cappelen doorslaggevend. Die laatste kreeg strafvermindering en moet 15 jaar de cel in. Jensen gaat in hoger beroep.