Noortman-zaak weer uitgesteld

De zaak tegen de drie verdachten van diefstal van acht dure schilderijen uit de kunsthandel van Robert Noortman (foto) in Maastricht in 1987 loopt wederom vertraging op. Ditmaal door een blunder van het Openbaar Ministerie. De inhoudelijke behandeling van die zaak zou deze week beginnen, maar is nu uitgesteld tot oktober volgend jaar. De officier van justitie die de zaak deed stapte op en de opvolger heeft de zaak rijkelijk laat opgepakt.

De opvolger had onvoldoende tijd om zich voor te bereiden en de rechtbank kon pas volgend najaar ruimte vinden.

De verdachten zouden bij Galerie Noortman doeken ter waarde van miljoenen euro’s hebben ontvreemd, onder meer van Renoir en Pisarro. Later bleek dat kunsthandelaar en grondlegger van de kunstbeurs Tefaf Noortman zelf opdracht voor de diefstal had gegeven om de verzekering te kunnen oplichten.

De drie verdachten werden in 2009 gepakt na een infiltratetraject waar privédetective Ben Zuidema aan deelnam. De verdachten probeerden schilderijen aan hem terug te verkopen.

Het uitstel zal ongetwijfeld leiden tot protesten bij de verdediging in verband met het verstrijken van de redelijke termijn. 

Robert Noortman is overleden. Er is ook nog een rechtszaak in voorbereiding tegen de erven Noortman door Londense verzekeraars.

Hier alle berichten over Noortman