Noren sturen aan op verbod Hells Angels

Een politie-rapport toont aan dat 120 Noorse Hells Angels meer dan 400 keer zijn veroordeeld. Ook blijkt dat ongeveer zeventig procent van de Noorse leden ooit is veroordeeld. De Noorse autoriteiten hopen dat dit genoeg is om een verbod op de motorclub af te kondigen.

In het rapport staat ook te lezen dat de leiders van de Hells Angels de zwaarste criminelen zijn. Leif Ivar Kristiansen, van wie de politie denkt dat hij de leiding heeft over de Noorse Hells Angels, is vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor diefstal, intimidatie en drugsmisdrijven. Kristiansen heeft geprobeerd te ontkomen door naar IJsland te vluchten, maar die hebben hem teruggestuurd naar Noorwegen omdat ze geen immigranten opnemen die in verband worden gebracht met georganiseerde misdaad.

Zijn vermeende opvolger, ??Ove Jørgensen Høyland die president is van het chapter in Oslo, is in maart veroordeeld tot vijf jaar wegens drugscriminaliteit. Hij is in hoger beroep gegaan.

Andere leden zijn voornamelijk veroordeeld voor wapenbezit. Volgens het rapport duidt dit op de structuur van een criminele organisatie: de hogere leiders zijn meer betrokken bij criminele activiteiten, terwijl lagere leden eerst moeten worden gescreend.

In de jaren 90 woedde in Scandinavische landen een oorlog tussen motorclubs, bekend als de Great Nordic Biker War. De Noorse hoofdstad Oslo was een van de steden waar de strijd het hardst woedde. De clubs ondertekenden uiteindelijk een verdrag waarin werd beloofd dat er geen nieuwe chapters zouden worden geopend, maar die belofte werd na een paar jaar al verbroken.