NOS moet rectificeren over Baybaşin

De rechtbank Utrecht heeft de NOS opdracht gegeven een rectificatie te plaatsen en artikelen te verwijderen over Hüseyin Baybaşin. De rechtbank vindt dat de NOS onrechtmatig handelde door hem in verband te brengen met een liquidatieonderzoek.

Door @Wim van de Pol

Baybaşin is in Nederland in 2002 wegens uitlokken van moord en drugshandel tot levenslang veroordeeld. Hij heeft altijd gesteld onschuldig te zijn en beargumenteerd hoe zijn zaak in elkaar gezet zou zijn door de politie. De NOS bracht hem vorig jaar in een bericht in verband met een liquidatie die in 2014 in Istanbul werd gepleegd. De rechtbank stelt dat de NOS ten onrechte schreef dat Baybaşin ‘een voormalige compagnon’ was van een verdachte in dat Turkse moordonderzoek. Die bewering vindt ‘onvoldoende’ steun in het feitenmateriaal, vindt de rechtbank.

Reputatieschade

De NOS moet ook schadevergoeding betalen aan Baybasin, die zal later worden bepaald. De Baybaşin lijdt volgens de rechtbank reputatieschade. Dat betekent volgens de rechtbank dat ‘recht op bescherming van de eer en goede naam van Baybaşin zwaarder weegt dan het recht van de NOS op vrijheid van meningsuiting, en dat beperking van die laatste vrijheid gerechtvaardigd is’.

Zie het vonnis.

Geloofwaardigheid

Zeer opmerkelijk is dat de rechtbank de reputatieschade ziet in het kader van de geloofwaardigheid van Baybaşins standpunt dat hij in 2002 is veroordeeld op basis van gefalsifieerd bewijs.

De gemiddelde lezer, en zeker de familie van Baybaşin en de lezers die door diverse andere publicaties zijn gaan geloven in de onschuld van Baybasin, zal zich door de betreffende zinsnede afvragen hoeveel geloof er moet worden gehecht aan Baybaşins standpunt dat hij onschuldig is aan de misdrijven waarvoor hij veroordeeld is.

Baybaşin zit sinds maart 1998 vast en bracht bijna zes jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) door.

Juni

Inmiddels stijgt de spanning voor Baybaşin en de Nederlandse justitie. De laatste heeft steeds rigoureus alle kritiek op het Baybaşin-onderzoek van de hand gewezen en nader onderzoek waar Baybaşin in verschillende procedures om vroeg proberen te blokkeren.

De zaak komt nu dichtbij een climax.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad zal in juni zijn conclusie over een herzieningsverzoek van Baybaşin bekend maken, hij is daar dan sinds maart 2011 mee doende geweest. Het al enorme strafdossier is uitgebreid met meters aan mappen met nieuwe informatie: het resultaat van het jarenlange onderzoek van advocaat-generaal Diedrik Aben, onder meer over de vraag over de afgeluisterde telefoongesprekken van Baybaşin zijn gemanipuleerd.

Zie meer over de inhoudelijke kant van de zaak:

Van der Steur wil hervorming telefoontap-bedrijf

Hoogleraar: ‘Manipulatie Baybasin-taps is zeker’

Baybasin-affaire heel dichtbij apotheose (VIDEO)

Demmink hield Baybasin persoonlijk in NL (UPDATE)

Berichten over de detentie van Baybaşin:

Beklag om ‘pesterijen’ in PI Zuyder Bos (UPDATE)

Beklagcommissie stelt Baybasin in het gelijk

Anatomie van een celinspectie in PI Zuyder Bos