Notaris en makelaar voor de rechter

In de grote fraudezaak in Limburg rond Joep J. uit Kerkrade moeten ook een notaris en een makelaar voor de rechter komen. Zij worden genoemd in het einddossier van een groot onderzoek naar banden tussen de onderwereld en de bovenwereld in Limburg, de zogeheten Operatie Schone Handen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd tegenover Nieuwsuur.

Joep J. is de hoofdverdachte in het onderzoek dat in 2006 van start is gegaan. J. is een vastgoedhandelaar uit Kerkrade. Hij wordt verdacht van onder meer het witwassen van 2,2 miljoen euro, belastingfraude en betrokkenheid bij hasjteelt. De verdachte notaris en makelaar komen eveneens uit Kerkrade.

De notaris zou geld hebben witgewassen en valse verkoopaktes hebben opgemaakt. Ook zijn er bijvoorbeeld vragen over de erg lage prijs waarvoor een appartement van een verstandelijk gehandicapte man werd gekocht. De notaris had die koop moeten weigeren, vindt het OM. De makelaar zou de verkoopprijs van huizen achteraf naar beneden hebben bijgesteld.

Er ligt beslag op 134 panden en stukken grond van J. en zijn vrouw en drie kinderen, een van de grootste beslagen ooit.

Donderdag staat J. – die op vrije voeten is – terecht in een regiezitting.

In totaal komen in de Operatie Schone Handen bijna zeventig verdachten in het vizier, maar het is nog niet zeker of die ook allemaal voor de rechter moeten komen.