‘Notaris gehoord in onderzoek Bruinsma-geld’

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft recentelijk een Amsterdamse notaris gehoord als getuige in het onderzoek naar de Bruinsma-miljoenen in Zwitserland.

Door @Wim van de Pol

Deze zomer startte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken rond het geld van wijlen hasjhandelaar Klaas Bruinsma (foto) die in 1991 werd doodgeschoten. Bruinsma bracht eind jaren tachtig zijn met hasjhandel verdiende geld deels onder op een trustrekening in Hong Hong. Later kwam een deel van dat geld terecht op een bankrekening in Bazel, Zwitserland. Daar ligt mogelijk nu nog een waarde van bijna 12 miljoen euro te wachten.

Vastgoedhandel

Anton Bruinsma, de broer van Klaas Bruinsma, stelt dat dat dit geld deels is verdiend met vastgoedhandel van de broers in de jaren tachtig. Hij maakt daarnaast aanspraak op de erfenis van zijn broer. Anton Bruinsma zegt in 1989 op het Amsterdamse kantoor van toenmalig notaris Ernst Faber te zijn afgeperst door zijn broer en afstand te hebben gedaan van alle vastgoed. Klaas Bruinsma’s advocaat John Engelsma nam de positie van Anton Bruinsma in het vastgoedbedrijf toen over.

Verjaard

In het boek Fred en de Wet kwam naar buiten dat Anton Bruinsma deze zomer door de FIOD is gehoord als getuige in deze Bruinsma-zaak. Recent blijkt de FIOD nu ook notaris Alex Blom te hebben gehoord, dat heeft Ard Tas, een vriend van Anton Bruinsma tegen Crimesite gezegd. Blom werkte indertijd op het kantoor van notaris Faber en kent het dossier goed. Het landelijk parket wil niet zeggen wie de verdachten in het onderzoek zijn. Een onderzoek naar witwassen van het Bruinsma-geld in de jaren negentig kan het niet zijn omdat die feiten al zijn verjaard.

Witwassen

Het is wel mogelijk dat er onderzoek loopt naar personen die recent hebben geprobeerd het Bruinsma-geld van de Zwitserse bank te incasseren. Want dat zou nog steeds het strafbare feit witwassen opleveren. De ondernemers Charles Geerts, Gerard Cok en John Engelsma maakten in de jaren negentig aanspraak op de Bruinsma-miljoenen in Zwitserland, maar konden er toen niet aankomen omdat er beslag op lag. In 2011 bleek dat beslag te zijn opgeheven. Uit het dossier over het geld, dat Crimesite heeft ingezien, blijkt dat het geld in Bazel inderdaad deels afkomstig is uit vastgoed en eigendom was van Klaas Bruinsma, en dus vrijwel zeker deels uit drugshandel. Als Geerts, Cok of Engelsma het geld nu zouden proberen op te halen dan zouden ze verdachten van witwassen kunnen zijn van het strafrechtelijk onderzoek van het landelijk parket.

11 miljoen

Ard Tas, een Rotterdammer en vriend van Anton Bruinsma, die samen met Bruinsma een rechtszaak voert over het Bruinsma-geld: ’In 2012 hoorde ik van een officier van justitie dat er toen nog ruim 11 miljoen euro in Bazel op de rekening stond.’ Of dat nu nog zo is weet Tas niet. Tas: ‘Ik weet wel dat aan het einde van het verhoor van Blom een rechercheur tegen hem heeft gezegd dat het de FIOD niet uitmaakt waar dat geld naar toe gaat maar dat ze het niet accepteren als het naar Engelsma, Geerts en Cok  gaat.’ Desgevraagd wil Blom zelf geen enkel commentaar geven. Han Jahae, de advocaat van John Engelsma en Charles Geerts, laat in een reactie weten dat zijn cliënten niet zijn benaderd door de FIOD.

Geheime deal

Ard Tas en Anton Bruinsma vermoeden dat de Nederlandse Staat in de persoon van de huidige staatssecretaris Fred Teeven in 1997 aan Engelsma, Geerts en Cok heeft beloofd dat de Nederlandse justitie het Bazel-geld met rust zal laten. In dat jaar seponeerde Teeven een strafzaak tegen onder meer Charles en maakte hij een geheime deal met een bedrijf waar de drie ondernemers allen een belang in hadden, dat bedrijf betaalde toen aan de Belastingdienst 12 miljoen gulden.

(wordt vervolgd)

Veel meer over de zaak in het boek Fred en de Wet.

Zie ook:

Kamervragen over “Bruinsma-deal” Teeven (VIDEO)

Rechtszaak over miljoenendeal Teeven