Advocaat verdacht beramen moord (UPDATE)

Het landelijk parket van het Openbaar Minsterie heeft bekend gemaakt dat de Nationale Recherche dinsdag drie mannen heeft aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie van een man in Gouda. Twee van hen worden ook verdacht van betrokkenheid bij een aanslag met een handgranaat op een kantoorpand in Amsterdam. Er is in de zaak ook een 41-jarige advocaat uit Voorschoten aangehouden. Hij wordt verdacht van het beramen van de aanslag in Gouda.

Op 17 november 2010 is door de Nationale Recherche al een verdachte aangehouden, die zowel de handgranaat zou hebben gegooid, als de mislukte moordaanslag hebben uitgevoerd. Ook is op 12 december 2011 in Hattem een 46-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag in Gouda.

In het kantoor van advocatenfirma Sorko en Swane aan de Amsterdamse Churchillaan werd op zondagavond 13 juni 2010 door een raam een handgranaat naar binnen gegooid. Het explosief richtte alleen materiële schade aan.

Bij de aanslag in Gouda op 21 juli 2010 weigerde het pistool met geluiddemper toen de dader in de deuropening de trekker overhaalde. Na een schermutseling met de bewoner ging de schutter er van door.

Een van de dinsdag aangehouden verdachten is een 53-jarige man uit Amstelveen, Rob Z. Hij is aangehouden in de gevangenis, waar hij een straf uitzit voor een ander misdrijf. Hij wordt ervan verdacht dat hij opdracht gaf voor beide aanslagen. De man wordt bovendien verdacht van oplichting en het witwassen van crimineel geld. Zijn 48-jarige partner is in Amstelveen aangehouden omdat zij wordt verdacht van witwassen.

Eén van de andere verdachten is een 41-jarige man uit Utrecht. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij beide aanslagen. Daarnaast is een 41-jarige advocaat Edwin T. uit Voorschoten aangehouden. Hij hield in 2010 kantoor in de villa waar de handgranaat naar binnen werd geworpen. Zijn huidige kantoor in Leiden is dinsdag onder leiding van een rechter-commissaris door de Nationale Recherche doorzocht in aanwezigheid van de Deken van de Orde van Advocaten. De advocaat wordt verdacht van het mede beramen van de aanslag in Gouda.

Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten en het advocatenkantoor is beslag gelegd op documenten, mobiele telefoons en gegevensdragers, zoals usb-sticks en cd-roms.

Het onderzoek door de Nationale Recherche richt zich op zakelijke geschillen tussen de verdachten en het slachtoffer, die mogelijk het motief waren voor de aanslagen. Vanaf het begin van het onderzoek is nauw samengewerkt met het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

De dinsdag aangehouden verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.