NSA bespioneert gewoon iedereen

Afgelopen vrijdag deed het hoofd van de meest geheime inlichtingendienst de National Security Agency (NSA) van de Verenigde Staten een nooit eerder vertoond optreden op het hackerscongres DefCon in Las Vegas. Generaal Keith Alexander hield in t-shirt een one-man show á la Steve Jobs. Hij verzekerde dat de NSA niet van iedere Amerikaan een dossier bijhoudt…

…maar wel iedereen in de gaten houdt. Alexander zei dat de NSA vooral spioneert in het buitenland, maar dat in de praktijk is dat de hele wereld. Kort en goed: de dienst probeert alle tele-communicatie van iedereen in de wereld op te vangen, of het nu telefoon-, e-mail- of IP-verkeer, of Google-zoekopdrachten zijn. En op te slaan. 

Een anonieme medewerker van de NSA zei dit jaar tegen tijdschrift Wired: ‘Iedereen is doelwit, iedereen met communicatie is doelwit.’

Wat Alexander tijdens de stand-up bedoelde te zeggen: ‘jongens, ik zal eerlijk zijn. We houden geen files bij van mensen, we worden goed gecontroleerd maar we proberen wel alles in de wereld af te luisteren en op te slaan.’ Geen files van mensen, alleen van de communicatie van mensen.

NSA laat momenteel in de woestijn in Utah voor 2 miljard dollar een nieuw – gedeeltelijk ondergronds – datacentrum bouwen, waar alle afgeluisterde informatie wordt opgeslagen en geanalyseerd.

Vroeger bestond de NSA officiëel niet (No Such Agency) totdat er een boek over verscheen. Inmiddels is er zelfs een NSA-website, met mission statement: ‘de toekomst beveiligen’, wat dat ook moge zijn.

Er mochten van Alexander geen opnames worden gemaakt op DefCon, maar een beetje is dat toch gelukt:

{youtube}JfywiKlpS0Q{/youtube}