‘NSA hackte Belgisch telecombedrijf’

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft het systeem van het Belgische telecombedrijf Belgacom gehackt. Het was de veiligheidsdienst waarschijnlijk te doen om om Bics, een zusterbedrijf dat wereldwijd telefoonverkeer regelt.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard maandag. Door bij Bics in te breken, zou de geheime dienst toegang hebben tot een enorme hoeveelheid internationaal telefoonverkeer, in voornamelijk Afrika en het Midden-Oosten.

Volgens de woordvoerder van Belgacom, Jan Margot, gaat het om een 'ingewikkeld en onbekend' virus. Het telecombedrijf doet geen uitspraken over wie er achter de hack zit.

De Standaard meldt op basis van bronnen bij Belgische veiligheidsdiensten dat de NSA al zeker twee jaar het internationale belverkeer volgt dat via Bics loopt. Het virus zou in juni zijn gevonden en inmiddels zijn verwijderd.

Belgacom zou een uitgebreid onderzoek zijn gestart na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionageprogramma's van de NSA. Daarbij werd een Nederlands bedrijf ingeschakeld, dat de malware vond.

Belgacom heeft een klacht ingediend bij het federaal parket.

Lees ook:

NSA slaat ook betalingsverkeer op

Hoe de VS laptops kopiëert

Grote internetbedrijven getapt