NSA kan alle versleuteling kraken

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan alle belangrijke versleutelingsprotocollen te kraken, of is bijna in staat om dat te doen. Met de beveiligingsprotocollen zorgen ervoor dat bepaalde delen van het internet in principe alleen toegankelijk zijn voor degene met een wachtwoord, zoals internetbankieren of e-mailaccounts.

Volgens onderzoeker en journalist Jacob Applebaum probeert de NSA actief de beveiligingsprotocollen te verzwakken, zodat die gemakkelijker te kraken zijn. Dat zegt hij op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden, die binnenkort in het Duitse blad Der Spiegel worden gepubliceerd.

Een beveiligde verbinding kan herkend worden aan de ‘s’ in ‘https’ voor een url. De ‘s’ staat voor ‘secure’, maar uit de documenten blijkt dat de NSA al in 2011 de versleuteling van deze protocollen kon kraken en miljoenen https-verbindingen tegelijk kon kraken. De geheime dienst is voornamelijk geïnteresseerd in het moment dat je je wachtwoord invoert.

Uit de documenten blijkt dat de inlichtingendiensten nog wel moeite hebben met het Tor-netwerk. Via dat netwerk kan internetverkeer anoniem worden verstuurd. Mensenrechtenactivisten en journalisten in autoritaire staten maken gebruik van het netwerk, maar het wordt ook gebruikt om anoniem drugs te verkopen.

Ook zijn RedPhone, waarmee veilig kan worden gebeld, en GnuPG, waarmee mails versleuteld worden, niet gemakkelijk te kraken.

Lees ook:

NSA zet afluisterapparatuur in computers

‘NSA-gegevens in heroïnezaak’

‘NSA hackte Belgisch telecombedrijf’