NSA slaat ook betalingsverkeer op

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA monitort het internationale betalingsverkeer. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. De conclusie wordt getrokken op basis van documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft meegenomen bij zijn voormalige werkgever. De NSA verzamelt gegevens over creditcard- en bankentransacties en maakt daarvan analyses.

'Tracfin'

Er bestaat een speciale afdeling bij de inlichtingendienst, die in de wandeling 'Follow the money' wordt genoemd. Deze verzamelt de data, en stuurt die dan door naar een eigen databank 'Tracfin'. In 2011 zaten daarin 180 miljoen gegevens, voornamelijk van creditcards.

Visa

In 2010 is het ingewikkelde netwerk van Visa in kaart gebracht en is daarop succesvol een tap aangebracht. Vooral transacties van Visa-klanten in Afrika, Midden-Oosten en Europa kwamen in het vizier. Ook de organisatie waarmee meer dan 11.000 banken hun onderlinge internationale geldtransacties regelen (SWIFT) zou zijn gekraakt.

'Te ver'

Het verzamelen van SWIFT-data ging zelfs de Britse tegenhanger van de NSA (GCHQ) wat te ver, blijkt volgens Der Spiegel uit een documenten omdat  het daarbij gaat om 'massale hoeveelheden data vol persoonlijke informatie die veelal niet onze doelwitten zijn'.

De National Security Agency blijkt ook e-mail gegevens en data van smartphones te kunnen verzamelen. Ook werd al bekend dat het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York wordt afgeluisterd.