‘NSA tapte verbindingen KPN af’

De Amerikaanse inlichtingeneenheid NSA heeft in samenwerking met de Duitse geheime dienst BND jarenlang tientallen telecomverbindingen van KPN afgetapt. Dat beweert de Oostenrijkse politicus Peter Pilz, die donderdag op een persconferentie een lijst met afgetapte verbindingen liet zien.

De lijst werd opgesteld door de NSA, en op basis daarvan tapte de Duitse BND de verbindingen in een internetknooppunt in Frankfurt af. Het is niet duidelijk welke organisaties doelgericht werden getapt, maar wel is zeker dat er verbindingen van KPN bij waren. De methode zou sinds 2005 worden toegepast.

Nederland ’topprioriteit

KPN heeft aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken. Daar zouden minimaal ‘enkele weken’ voor nodig zijn. KPN bevestigt dat het een verbindingspunt in Frankfurt heeft. Op de lijst stonden minimaal 71 dataverbindingen van KPN, die van Amsterdam en Rotterdam via Frankfurt naar het buitenland liepen.. Het is onduidelijk of die allemaal zijn afgetapt.

De lijst is een aanvulling op een eerdere onthulling van Pilz. Hij zei toen al dat Nederland ’topprioriteit’ was bij de aftapoperatie van de BND. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei toen dat er geen aanwijzingen waren dat een buitenlandse inlichtingendienst zonder toestemming Nederlands internetverkeer zou afluisteren.