NSA zet afluisterapparatuur in computers

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderschept postpakketten met apparatuur en 'implanteert' daar allerlei snufjes in waarmee de computer wordt afgeluisterd. Zo worden er chips gezet in kabels die op monitoren worden afgesloten. Daardoor kan de NSA op afstand meekijken wat er op een computerscherm gebeurd.

Dat blijkt uit een publicatie van Der Spiegel op basis van NSA-documenten die door klokkenluider Edward Snowden zijn gelekt. De apparatuur die in de kabels wordt aangebracht, zendt een signaal uit dat op afstand kan worden opgevangen door zeer sterke ontvangers. De NSA zou over een complete catalogus beschikken van kabels waarmee de computer kan worden afgetapt.

Niet te zien

Ook zou de netwerkaansluiting op de moederbord van een computer, waarop essentiele onderdelen van de computer zijn aangesloten, worden voorzien van afluisterapparatuur. Die verandering zou zo klein zijn, dat als de computer wordt opengeschroefd, de verandering zelfs voor experts nauwelijks te zien is.

Onverwijderbare spyware

Uit de documenten blijkt ook dat de NSA spyware op de apparaten installeert die nauwelijks van de computer te verwijderen zijn. Klassieke methoden als de complete harde schijf leegmaken en het besturingssysteem opnieuw installeren werken niet.

Ook luistert de geheime dienst telefoons af door gebruik te maken van een 'nep-basisstation', dat zich voordoet als een zendmast.

Lees ook:

'NSA-gegevens in heroïnezaak'

AIVD hackt internetfora

AIVD en MIVD bestellen verboden spionagesysteem

'NSA hackte Belgisch telecombedrijf'