Nu is wiet ook in Canada legaal te koop

Canada is na Uruguay vanaf woensdag het tweede land ter wereld waar cannabis legaal geteeld en verkocht mag worden voor recreatief gebruik. Bewoners kunnen al online wiet bestellen hier en daar verschijnen de eerste winkels.

19 jaar

De Canadese Senaat was afgelopen zomer de laatste hobbel voor de nieuwe wet. Een flinke meerderheid gaf zijn goedkeuring. De nieuwe wet bepaalt dat telers een vergunning van de Canadese overheid moeten hebben. Alleen goedgekeurde verkooppunten mogen wiet verkopen. Doorverkopen blijft verboden. Alleen burgers van 19 jaar en ouder mogen maximaal 30 gram gedroogde cannabis bij zich hebben in een openbare ruimte (in sommige provincies is de leeftijdsgrens 18 jaar). Bezit van meer dan 30 gram cannabis is strafbaar.

Big business

De invoering van de wet is gepaard gegaan met grote voorlichtingsacties over de regels en over de gezondheidsrisico’s.

In steeds meer staten in de Verenigde Staten wordt cannabis-verkoop legaal (Californië, Colorado) maar volgens de federale wetgeving is het nog strafbaar. Toch is in Noord-Amerika cannabis langzaam het terrein voor big business aan het worden. Dinsdag werd bekend dat een voormalige Canadese premier toetreedt tot de raad van bestuur van Acreage Holdings, een groot bedrijf dat investeert in cannabis-teelt, en waarschijnlijk snel naar de beurs gaat.

Ook politiek is de legalisering in Canada van belang, het maakt deel uit van de G7 van grootste economieën ter wereld.

Zie ook:

Regering voor het blok over de wietteelt

Wiet in Uruguay nu bij de apotheek

Wiet legaal in Californië