Nu ook in Nederland: spijkermatten

De politiekorpsen van Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Brabant en Kennemerland krijgen een jaar lang bij wijze van proef spijkermatten tot hun beschikking, bij wijze van proef. Totaal worden 144 politiewagens uitgerust met spijkermatten die kunnen worden ingezet tijdens een achtervolging of bij wegblokkades om doorrijders snel te kunnen achterhalen.

Als een auto over een mat rijdt slaan stalen spijkers omhoog de luchtbanden in. Het voertuig blijft wel onder controle maar kan geen hoge snelheden meer bereiken.

Agenten krijgen eerst een training in het gebruik. Inzet tijdens een achtervolging heeft alleen zin als de mat precies voor de achtervolgde auto wordt neergelegd. Dat betekent dat het gevaarlijk kan zijn om tijdens een achtervolging de mat neer te leggen, omdat er ook andere auto’s op de weg kunnen rijden.

Als de matten een succes zijn, zouden ze kunnen worden toegevoegd aan de standaarduitrusting van de politiewagens.

In de Verenigde Staten worden de spike strips veel toegepast. Er zijn overigens verschillende typen in omloop. Hieronder eerst een filmpje over hoe het niet moet. Daarna een effectieve inzet van de spijkermat.

{youtube}JqTU9dbSuS0{/youtube}

 

{youtube}oIi4TjP0RaQ{/youtube}