Willem: ‘Nul reden om Cor dood te schieten’

Advocaat Sander Janssen denkt dat er zo weinig bewijs is tegen Willem Holleeder voor de moord op Cor van Hout dat hij snel een verzoek wil doen om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt in die zaak op te heffen. 

Door Wim van de Pol

Niet dat Janssen denkt dat Holleeder dan op vrije voeten zou komen. Hij blijft natuurlijk zeker nog vast zitten om de verdenking van moord op Thoms van der Bijl, Kees Houtman, John Mieremet en Willem Endstra.

Momenteel behandelt de rechtbank de moord op Van Hout. Janssen kondigde aan dat hij van plan is bij de volgende zaken eenzelfde verzoek te gaan doen.

Het gaat Janssen om het principe. Maar mogelijk ook om wat punten te maken in de onoverzichtelijke juridische en publicitaire wervelstorm die het proces nu eenmaal is.

Zelfde medaille

Sander Janssen

Officier van justitie Sabine Tammes ging de strijd om de punten aan. Ze wees Janssen er direct op dat een verzoek op opheffen van de hechtenis een beetje irrelevant zou zijn omdat ‘meneer Holleeder toch niet naar buiten zal lopen’. Dat laatste is juist beaamde Janssen.

Vervolgens wees hij Tammes er fijntjes op dat toen zijn cliënt in 2016 al stevig vast zat voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl zij zelf toch ook om voorlopige hechtenis vroeg voor Holleeder om de moorden op Cor van Hout en Wim Endstra. Dat vond niemand toen gek. ‘En het is toch zeker dezelfde medaille’, vroeg Janssen.

Voorzitter Frank Wieland antwoordde niet en sloot de zitting. Dinsdag zal de rechtbank beslissen wanneer Janssen ruimte krijgt om over de voorlopige hechtenis te spreken.

De motor in 2002

Zwart geklede mannen

Wieland las vrijdag een lange reeks feiten en meningen uit het politiedossier over de moord in Amstelveen op 24 januari 2003. Over de twee in het zwart geklede mannen op een motor die Van Hout en Robert ter Haak onder vuur namen, het sectie-rapport, verdenkingen tegen Jesse Remmers (veroordeeld voor andere moorden) en Fred Ros (kroongetuige) en een lange reeks getuigenverklaringen. Volgende week zal Wieland de precieze beschuldigingen van Sonja en Astrid Holleeder en Sandra den Hartog over Van Hout voorhouden.

Veel zaken zijn natuurlijk in de afgelopen maanden al eerder aan de orde gekomen. Ook vrijdag kwam de kwestie van de erfenis van Cor van Hout, en het motief voor Willem – volgens de gezusters – om Cor te vermoorden te pas en te onpas weer voorbij. Net als één van Holleeder’s stoplappen overigens (‘u moet het so sien’). Kernachtig gezegd vindt Holleeder dat hij ‘nul reden’ had om Cor te laten doden (‘hij had van mij 100 mogen worden’).

Novum

Holleeder reageerde op een passage uit een door Astrid stiekem opgenomen gesprek (uit 2013) dat pas deze maand door Astrid werd aangebracht en vorige week ter sprake kwam. Holleeder zegt daarin dat hij weet dat Sonja de Alkmaarse hoerenpanden op de Achterdam heeft verkocht aan Bertus H.. Hij noemde vrijdag het bestaan van dat gesprek: ‘een novum’.

Als het feit dat die panden in 2003 waren verkocht aan Bertus H. in 2013 naar buiten was gekomen dan was de deal van Sonja Holleeder (uit 2011) waarin ze witwasvervolging van de erfenis van Van Hout afkocht, ongeldig geweest. Ze sprak namelijk af naar waarheid te verklaren en loog hierover (in 2017 stelde ze die bewering bij).

Ik heb de Achterdam nooit gehad, zei Holleeder, en er ook nooit om gevraagd:

Dan zou het zo zijn dat ik Cor heb doodgeschoten om die Achterdam te krijgen? En dan zou het zo zijn dat ik tegen Sonja zeg: “ik weet dat jij de Achterdam verkocht heb”? En dat ik dan zeg: “laat dat geld maar zitten?” (…) Ik ben nooit bij Sonja geweest om geld. Ik wel ruzie om geld gemaakt en over dat ze de boel in de maling hebben genomen.
Holleeder bleef monter herhalen:
Ik heb Cor niet vermoord. Ik heb er niks mee te maken. Ik weet ook niet wie het wel gedaan heeft. (…) De hele dag hoor ik hier over Ros en Remmers en nou zijn het weer Joegoslaven en Hillis. (…) Ik weet niet wie achter de moord op Cor zit. Ik heb altijd gedacht dat Mieremet er achter zit, dat heb ik ook gezegd. Van mij hoefde Cor niet dood. Wat kan mij het nou schelen. Ik had geen reden hem dood te schieten.

Zie eerdere verslagen over het proces:

Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie

Verhalen uit de map van Peter de Vries

De Vries nam gesprek Holleeder vanuit EBI op (UPDATE2)

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet