Obama wil kleine drugscrimineel laten gaan

De Amerikaanse president Barack Obama stelt voor om zo’n 46.000 gedetineerden die voor kleine drugsdelicten zijn veroordeeld vervroegd vrijlaten. Hij wil op die manier de overvolle gevangenissen aanpakken. In de VS zitten tienduizenden gedetineerden jarenlang vast omdat ze een kleine hoeveelheid drugs op zak hadden.

In totaal zitten 2,2 miljoen Amerikanen vast. Dat kost handen vol geld: elk jaar gaat er 80 miljard dollar, zo’n 73 miljard euro, naar de gevangenen.

‘Onnodig lange straffen’

Het is een van de redenen waarom Obama wil afrekenen met het zero tolerance-beleid van de VS op het gebied van drugs. ‘Veel gevangenen hebben geen geweld gebruikt en zitten onnodig lang in de gevangenis’, stelt hij. Zij verdienen daarom volgens Obama een tweede kans. Hij hoopt dat ze aan werk komen als ze goed worden begeleid.

Gevangenissen zijn van de staten

Obama hoopt de vervroegde vrijlating van kleine drugscriminelen in het laatste jaar van zijn presidentschap te realiseren. Maar dat zal nog niet meevallen: hij moet daarvoor steun krijgen van de Republikeinen, die vrezen dat de criminaliteitscijfers zullen groeien als de aanpak wordt versoepeld.

Daarnaast vallen veel Amerikaanse gevangenissen niet onder de federale overheid, maar worden door de staten beheerd. Obama hoopt de staten met zijn beleid mee te krijgen als het federale beleid ook wordt versopeld.